Ar medus smaržu • IR.lv

Ar medus smaržu

Ieva un Helmuts Bergholdi, ZS Baļļas saimnieki. Foto — Jēkabs Aleksandrs Krūmiņš
Ilze Šķietniece

Saimniekojot vairāk nekā simt gadu senās dzimtas mājās Kuldīgas pusē, Bergholdi ražo medu, ko novērtē arī ārzemēs

Mēs esam pārliecināti, ka latvietis ir saimnieks — čakls, radošs, ar raksturu, neatlaidīgs un vienmēr augošs! Ar tādiem vārdiem interneta vidē sevi piesaka Ievas un Helmuta Bergholdu ģimene. Viņos jaušama īsta sakņu sajūta. Ģimene saimnieko gandrīz 140 gadu senā dzimtas īpašumā Kuldīgas pusē un kopš Latvijas neatkarības atgūšanas nodarbojas ar tik tradicionālu nozari kā biškopība. 

Šo gadu laikā saimju skaits izaudzis līdz vērā ņemamam apjomam — pustūkstotim. Rūpējoties par produkcijas noietu, atvērts medus veikals Kuldīgā un izveidota interneta tirdzniecības platforma. Produkciju iecienījuši klienti ne tikai Latvijā, bet arī citur Eiropā. Arī tie pārsvarā ir latvieši — cilvēki, kas svešumā vēlas saglabāt saikni ar dzimto vietu. Kas gan vēl labāk var raisīt asociācijas ar mājām kā medus, kas izķeksēts no trīslitru burkas un uzziests uz baltmaizes? Daudziem bērnībā tas bija lielākais kārums!

Baļļās pēc medus smaržo viss, secinu, kad saimnieki aši izved cauri ražošanas ēkai. Drīz vien noskaidrojas, ka esam atbraukuši pārmaiņu laikā. Nomaļus no pagalma top jaunā ražošanas ēka, kas drīzumā jau būs gatava. Būvdarbi notiek par pašu finansējumu. Neņemt aizdevumus un iet uz priekšu sīkiem solīšiem ir viens no Ievas un Helmuta Bergholdu uzņēmējdarbības principiem.

Mainīties un pielāgoties

Baļļas ir Ievas vecmāmiņas saimniecība, dibināta 1884. gadā. Agrāk te uzsvaru lika uz augļkopību un lauksaimniecību. Bija liels ābeļdārzs, plaši labības lauki. Vectēvs pats brauca uz tirgu un pārdeva ražu. Pašu vajadzībām turēja dažas bišu saimes. Tas bija vaļasprieks. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu