Kinojaunumi • IR.lv

Kinojaunumi

Kristīne Simsone

oooo Kritušās lapas (Kuolleet lehdet). Rezignēti, vārdos skopi varoņi, gandrīz grūti nosakāms gaišums un sirsnība — tādu pazīstam izcilā somu režisora Kaurismeki rokrakstu. Stāsts par divu darbu zaudējušu strādnieku — Ansas un Holapa — ceļu vienam pie otra atgādina neveiklu tango, kurā viens no otra te ir pārāk tālu, te min uz pirkstgaliem. Satikšanās, nesatikšanās un mēģinājumi ne visai rožainu dzīvi padarīt cik nu iespējams labāku ir filmas centrālās tēmas. Šāgada Kannu kinofestivāla žūrijas balvas laureāte. Kino no 10. novembra. 

oooc Slepkava (The Killer). Pēc seriāliem, maza izklupiena biogrāfisko drāmu lauciņā amerikāņu režisors Deivids Finčers ir atgriezies pie sava rokraksta kondensāta — spriedzes pilna psiholoģiskā trillera spēlfilmas formātā. Slepkava ar īru aktieri Maiklu Fasbenderu titullomā smalki ironizē par nemieru, kas mūs bez apstājas dzen uz priekšu. Kāds neprecīzi tēmēts šāviens iesāk neprātīgu odiseju, kuras laikā mēs, skatītāji, viegli saguruši no monotonitātes, lūkojam pēc pavedieniem, kur šis viss mūs ved. Fasbendera spēlētais slepkava, lai arī bezpersonisks (tēlam tik tiešām nav vārda) un aukstasinīgi cinisks, tomēr ir harismātisks. Netflix no 10. novembra.

oo Vietām gaidāms stiprs lietus. Režisores Elizabetes Gricmanes debijas pilnmetrāžas spēlfilma reflektē par izolētību — gan pašiedomātu, gan fizisku. Stāsts par kādu jaunu pāri attiecību krustpunktā izstāstīts gandrīz vai kā kamerluga, kurā galvenā varone Sabīne (aktrise Elīna Bojarkina) viena pati atstāta (palikusi?) četrās sienās. Dialogos ir daudz lieku virspusējību, kas neļauj dziļāk ielūkoties varoņu dzīvēs, izņēmums ir varones komplicētās attiecības ar māti (Kristīne Nevarauska-Atkočūne). Gan filmas veidotāju empātijas trūkums pret jauno sievieti, gan dialogu dēļ ekrāns paliek kā emocionāli nepārvarama siena starp skatītāju un filmas varoņiem. Kino no 13. novembra.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu