Kovids atgriežas • IR.lv

Kovids atgriežas

Uga Dumpis. Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Ilze Šķietniece

Pamazām tuvojamies fāzei, kad Covid-19 kļūs par tikpat ierastu slimību kā gripa. Līdz tam gan vēl mazliet jāpaciešas, jo visu joprojām nesaprotam, saka infektologs Uga Dumpis

Pēdējā mēneša laikā par koronavīrusu atkal dzird visapkārt. Bērnus par infekcijas izplatīšanos informē skolā un treniņnodarbībās. Klasēs jau pēc pirmajām nedēļām ir daudz saslimušo, dažviet pat apsver iespēju atsākt masveida testēšanu un masku nēsāšanu. Psihoterapeiti, kosmetologi un citi speciālisti spiesti mainīt dienas plānus, jo cilvēki lielā skaitā atsaka vizītes. Slimnīcās palielinās to pacientu skaits, kas cīnās ar vīrusa komplikācijām.  

To, ka Latvijā pieaug saslimstība ar Covid-19, apstiprina arī Slimību kontroles un profilakses centra statistika. Vasarā pozitīvi bija 5—10% testu, bet tagad jau katrs ceturtais. Vasarā stacionēti vidēji 15 pacienti nedēļā, bet septembrī — jau tuvu 40. To, ka saslimstība pieaug, rāda arī notekūdeņu monitorings. Biežāk konstatēts omikrona paveids Eris, kas jau kopš vasaras izplatās citur pasaulē, sevišķi ASV un Ķīnā. Kāpēc saslimstība pieaug? Kādi ir galvenie jaunā varianta simptomi? Vai un kam ir svarīgi vakcinēties? Vai esam nonākuši fāzē, ko ļoti gaidījām pandēmijas laikā — ka Covid-19 kļūs vienkārši par daļu no rudens saslimšanu rutīnas?

«Es no šīs tēmas esmu noguris,» neslēpj infektologs Uga Dumpis, kad aicinu uz sarunu pie pusdienu galda, šoreiz gan tiešsaistē. Covid-19 kontekstā šis formāts šķiet ļoti piemērots. Tieši pandēmijas ierobežojumi pierādīja, ka daudzus jautājumus var risināt arī attālināti. Laikā, kad sabiedrība tikai iepazina Covid-19, Dumpja vārds medijos parādījās bieži. Vieni Veselības ministrijas galveno infektologu slavēja un cēla debesīs, sieviešu žurnālos pat dēvējot par iekārojamāko vīrieti valstī, citi — pēla un lamāja. «Zināma psihotrauma tā ir,» Dumpis atzīst. Šovasar izdevies beidzot atgūties, lai gan reizēm cilvēki aizvien nākot klāt, lai izteiktu negatīvas piezīmes un vainotu visās savās nelaimēs. Viņam vairs nav amata ministrijā, un lielāko daļu laika var veltīt savai pamattēmai — mikrobiālās rezistences pētniecībai. «Patiesībā tā nav mazāka problēma kā kovids.» Tomēr arī Covid-19 no interešu loka nav pazudis, sekot līdzi liek amats Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā, kur viņš vada Infekciju uzraudzības dienestu.

Pēc pavisam īsa pārdomu mirkļa Dumpis piekrīt intervijai — esot svarīgi cilvēkus informēt par nepieciešamību vakcinēties, lai neļautu slimībai atkal uzņemt apgriezienus. Kad sazvanāmies tiešsaistes platformā Zoom, viņš pusdienas tikko paēdis. Es vēl ne, tādēļ manā ekrāna pusē smaržo kafija un smalkmaizītes.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu