VIDEO: Kā skolas pārslēdzas uz latviešu valodu • IR.lv

VIDEO: Kā skolas pārslēdzas uz latviešu valodu

6
Ir.lv redakcija

Pērn rudenī Saeima noteica, ka trīs gadu laikā pilnīgi jāpāriet uz mācībām valsts valodā. Pirmais septembris šogad ir īpašs vairākiem tukstošiem pirmklasnieku, kas tā sauktajās krievu skolās sāks mācības tikai latviešu valodā. Cik labi skolas ir sagatavotas šai reformai?

🔴 Lasi Gunitas Nagles rakstus žurnālā: https://ir.lv/2023/08/23/iekavetais-kapiens/ , https://ir.lv/2023/08/30/bezgaliga-skola/

🔴 Klausies “Šķiltava” speciālizlaidumu ar žurnālisti Gunitu Nagli un Ir galveno redaktori Nelliju Ločmeli.: https://ir.lv/2023/09/11/specializlaidums-ka-skolas-parsledzas-uz-latviesu-valodu/

 

Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. #SIFMAF2023

Komentāri (6)

kolpants 19.09.2023. 11.45

Превратить средство коммуникации в средство наказания-очевидный успех и ноу хау Латвии. Могут, когда хотят!

0
0
Atbildēt

2

    QAnon > kolpants 19.09.2023. 18.52

    Pienāks diena, kad tu lūgsies savu astaino ragaino dieviņu, lai pa miegam nejauši kaut ko nenorukšķētu pa feņi, bet tie, tavas asinskārās un tumsonīgās necilvēku sugas īpatņi, kuri tiks turku, bet īpaši ķīniešu varā, jau pirmā dienā vēlēsies, kaut nekad nebūtu piedzimuši.
    Ja tev nejauši ir dēls, jau tagad lūdzies, lai tas tiek par einuhu kādā labā Marakešas, Karači, vai vismaz Kartumas harēmā, jo rijot šahtā ogļu putekļus, vai vēl ko ļaunāku, tas gadu nenovilks.
    Ja nezini, kas ir feņa, varu paskaidrot. Tas ir subkultūras, kā piemēram cietumnieku, saziņas līdzeklis, neatkarīgi, no lietotāja izcelšanās. Nenosakāmas izcelsmes vergu varza, kurai nav ne savu sakņu, kam “vēsture” ir pastāvīgi no jauna sacerētas “ņebiļicas”, kurai speciāli tika radīts no citām valodām savākts saziņas līdzeklis, lai vergi aizmirstu savus senčus, kā reiz uzskatāma par subkultūru.
    Neviens īsti nepateiks, kurš ir īstāks krievs, žīdenes Šelomovas dēls ar udmurta vaibstiem, Putins, melnādainis Ai Jobeness, hohluška Matvijenko, armēņu izcelsmes krievu fašistu kuce, Simoņjan, jeb tomēr tivieša dēls, Hužeņetovič. Visi jūs esiet viens par otru īstāki, bet tomēr jādomā, ka visīstākais būs pats tumsonīgākais un asinskārākais jūsu sugas īpatnis un uz šodienu tas ir viskrieviskākais necilvēks, gļēvs, sadistisks, paranoidāls pedofīls, Putins.

    0
    0
    Atbildēt

    1

    kolpants > QAnon 20.09.2023. 08.39

    Все сильнее крепнет ощущение, что ты бывший коммуняка, который сейчас в первую очередь перед собой оправдывается.
    Но не удивлюсь, если вдруг власть поменяется и ты будешь среди первых, кто будет вовсю поносить “клятых латышей” на чистом русском.
    Такие вы и есть, горячие “патриоты”.
    Ну или просто тебе в свое время русская “не дала”, вот ты и бесишься.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    andrejs > kolpants 02.10.2023. 11.22

    Krievu laikos krievu valoda bija komunikācijas līdzeklis vai tautu pārkrievošanās līdzeklis. Spriežot pēc panākumiem Baltkrievijā un Kirgīzijā, domāju, ka otrs variants

    0
    0
    Atbildēt

    1

    kolpants > andrejs 02.10.2023. 12.26

    вопрос риторический-почему русифицирование как процесс плохо, а латышизация-хорошо?

    Отговорка “там вот есть Россия, там русский сохранится” звучит не очень. При чем тут Россия? Вопрос о сути. И почему нынешний аргумент “никто русским не мешает вечерами говорить на русском и сохранить свою русскость” не имел права быть ранее, но о латышах? В Латвии есть определенное количество латышей. Чтобы латыши не пропали, им нужно самим “плодиться”, а не заставлять русских везде на латышском говорить. От этого латышей больше не станет.
    Аргумент “потому что тут Латвия”-в данном случае просто уход от самой сути вопроса, почему в одном случае ассимиляция плохо, в другом – хорошо. Так можно придумать чему угодно оправдание.

    0
    0
    Atbildēt

    1

    andrejs > kolpants 02.10.2023. 14.07

    Krievi uzspieda savu valodu okupētajās zemēs.
    Mēs vēlamies lai Latvijā (nevis Krievijā vai Lietuvā) iedzīvotāju komunikācijas valoda būtu latviešu, lai latviešiem nebūtu jāmācās tieši krievu valoda, lai apkalpotu bijušos okupācijas armijas ofiņus un viņu pēctečus. Ir taču atšķirība.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu