Es bez viņa nevaru • IR.lv

Es bez viņa nevaru

Anda Buševica, Latvijas Radio žurnāliste

Rakstnieks Jānis Joņevs jaunajā grāmatā apkopojis pazudušu dzīvnieku sludinājumus

Pēc pagājušajā gadā Latvijas Literatūras gada balvai nominētās grāmatas Decembris iznākšanas rakstnieks Jānis Joņevs intervijās minēja, ka viņa nākamā grāmata būs vēl nesaprotamākā žanrā. Atgādināšu, ka Decembris bija Joņeva trešā grāmata, tajā rakstnieks bija radījis urbāno šausmu stāstu apkopojumu, balstoties 90. gadu presē. 

Tagad šī «vēl nesaprotamākā» žanra grāmata iznākusi, tās nosaukums ir Pazudis, un arī tā ir publiski pieejamos tekstos balstīts pētījums. Šoreiz izziņas avots nav prese, bet gan sludinājumi par pazudušiem dzīvniekiem, kas izplatīti uz apgaismes stabiem, žogiem, veikalu skatlogiem utt. Kā grāmatas ievadā raksta autors, veids, kā saimnieki uzņēmuši savu mīluļu foto, piesaistījis viņa uzmanību, izklāstīto situāciju ar emocijām piepildījis dzīvnieka pazušanas fakts. Joņevs šos sludinājumus sācis fotografēt, kolekcionēt, vēlāk viņam tos pārsūtījuši arī ārpus Latvijas dzīvojošie draugi. Grāmatas ievadā autors atvainojas, ka šā iemesla dēļ daži attēli ir šķībi vai miglaini, taču «šeit svarīgāks par attēlu kvalitāti ir… kas cits».

Sākumā es šķirstu grāmatu un  īsti nevaru saprast. Vai tā būtu baudāma pirmām kārtām vizuāli — kā mākslas albums? Katrs sludinājums ir grāmatā aplūkojams, šajā vēstījumā svarīga ir īpašnieka izvēlētā dzīvnieka fotogrāfija, teksta izkārtojums sludinājuma lapiņā, galu galā, arī afišu stabs, jo īpaši, ja sludinājums uzlipināts uz kāda cita teksta. Tomēr mēs zinām, ka Jānis Joņevs ir rakstnieks, saņemtās Latvijas un Eiropas literatūras balvas neļaus samelot. Grāmatā ir teksts — autora komentāri, un lielākoties tie ir tapuši, analizējot tieši sludinājumu teksta sadaļu. 

Nākamais jautājums — amizanti sludinājumi reizēm tiek krāti arī dažādās interneta vietnēs. Un tas liek iedomāties, vai Joņeva gadījumā ir darīšana ar mākslu, kas pārsniedz interneta joka mērogus? Mana subjektīvā atbilde pēc grāmatas iepazīšanas — tā ir māksla. Autoram ir izdevies izstāstīt sazarotu, daudzslāņainu stāstu, kurā ir gan mīlestība, gan mūžība, no īstenības izrautie sludinājumu gabaliņi rada patiesu līdzpārdzīvojumu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu