Raibs kā dzeņa vēders • IR.lv

Raibs kā dzeņa vēders

Rietumu sabiedrība (Western society). Publicitātes foto
Marija Leskavniece

Ar vērīgu un neaizmiglotu skatienu paraudzīties uz ierasto. Festivāls Homo novus šoruden aicina mākslu ne tikai piedzīvot, bet arī kopradīt

Deviņpadsmitais starptautiskais jaunā teātra festivāls Homo novus veltīts viesmīlībai un kolektīvai rīcībai. Vairāki mākslinieki ir atgriezušies Rīgā, lai turpinātu sāktos vai veidotu jaunus sadarbības projektus ar vietējām kopienām. «Ir nopietnas izrādes, kas aizved eksistenciālā līdzpārdzīvojumā un domās par pasauli, piemēram, britu komiķis Kims Noubls, kurš it kā caur smiekliem izrādē Šūpuļdziesma maitēdājiem aizved dziļās pārdomās. Arī brīnišķīgā Kristas Burānes izrāde Visi putni skaisti dzied, kas liek padomāt par to, kā, veidojot kultūru, reizēm nodarām pāri dabai. Tai pašai, ko apdziedam savā kultūrā,» stāsta viena no festivāla producentēm Santa Remere. 

Tomēr festivāla programmā netrūkst arī viegluma un iespējas piedzīvot izrādes tapšanu kā visiem interesantu procesu. Programmā iekļautas arī vairākas dejas izrādes un performatīvas ballītes, kas «aicinās izsvīst visus nelabos», stāsta producente. Piemēram, austrāliešu mākslinieču Sāras Aikenas un Rebekas Dženesenas kopā ar vietējiem un ārvalstu dejotājiem un dīdžejiem veidotā izrāde tieši tā arī nosaukta — Dziļi dvēseliska svīšana. Tā ir «ekstātiska, iekļaujoša un improvizēta izrāde, kurā neviens nav tikai skatītājs». 

Savukārt britu mākslinieki Džemma Peinteina un Džeimss Stenhauss pērn Latvijas reģionos ierakstījuši skaistākās mīlas dziesmas projektā RadiOh Europa, ko šogad ikviens varēs noklausīties tiešsaistē vai festivāla centrā Vecrīgā.

Daudz jautājumu 

Kā ierasts, festivāla struktūru neveido tikai klasiskas formas priekšnesumi, kuros skatītājs iesaistās kā pasīvs vērotājs. Daudzējādā ziņā Homo novus notikumi ir process, kurā vienlīdz svarīgs ir ne tikai gala rezultāts, bet arī tā veidošanā pieredzētais. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu