Andrejs Dūda, peldēšanas rekordists • IR.lv

Andrejs Dūda, peldēšanas rekordists

Andrejs Dūda ar zelta medaļu Fukuokas vecmeistaru pasaules čempionātā. Foto no personīgā arhīva
Madara Linna Ēvalde, speciāli Ir

Kamēr Latvijā 7. augustā plosījās negaiss, peldētājs Andrejs Dūda (41) Japānas pilsētā Fukuokā  FINA World Aquatics Masters Championships laboja pasaules rekordu savā vecuma grupā. Tas bija pasaules čempionāts vecmeistariem, kurā viņš ieguva zelta medaļu 50 metru tauriņstilā. Andrejs vairs nav profesionāls sportists, taču savulaik ir piedalījies divās olimpiskajās spēlēs (2004. un 2008. gadā). Pašlaik dzīvo ASV un nodarbojas ar nekustamo īpašumu pārdošanu. Fitness, peldēšana un treniņi sporta zālē — tas ir Andreja dzīvesstils. 

Japānā Andrejs bija pirmo reizi. Pasaules čempionātā vecmeistariem, kas notika divas nedēļas pēc pasaules čempionāta pamatsacensībām, viņš nebija viens — Latviju pārstāvēja vēl trīs peldētāji. Bet kopumā uz vecmeistaru sacensībām ieradās vairāk nekā 10 000 dalībnieku no 100 pasaules valstīm. Andrejs peldēja trīs distancēs — 50 un 100 metrus tauriņstilā, kā arī 50 metrus brīvajā stilā. 

Arī vecmeistariem pastāv normatīvi, tomēr iekļūt dalībnieku sarakstā neesot tik grūti. Vecākajam peldētājam bija 95 gadi. «Ir forši, ka cilvēki ir aktīvi arī vecumdienās un pārvar savas bailes,» saka Andrejs. Satraukums pirms tik lielām sacensībām joprojām ir arī Andrejam, bet pieredze ir nostiprinājusi pārliecību par sevi. Par jauno rekordu sportistam bija pārsteigums, tomēr tas pierādīja, ka paša ieguldītais darbs nesis augļus.

Viņam neesot vajadzīgs nekāds veiksmes talismans — svarīgākais ir ieguldītais darbs un treniņi. Vislielākie Andreja atbalstītāji ir ģimenes locekļi, it īpaši trīs māsas. Viņas vienmēr skatās Andreja sacensību video internetā. Māsas Andreju atbalstījušas arī klātienē — 2022. gada vecmeistaru Eiropas čempionātā Romā. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu