Ielāps uz bedres • IR.lv

Ielāps uz bedres

Ilustrācija — Freepik
Ilze Šķietniece

Situācija veselības nozarē ir kritiska — pacienti izmeklējumus gaida rindā pat līdz nākamā gada vidum. Ja valdības solītie papildu miljoni krīzi nerisinās, ģimenes ārsti rudenī sola protesta akciju

Jūsu bērna kārta varētu pienākt pēc pusgada, rēķina slimnīcas reģistratūras darbiniece Liepājā, kad mamma jautā par iespēju pusaugu dēlam veikt ehokardiogrammu. Ģimenes ārsts rutīnas pārbaudē saklausījis trokšņus puiša sirdī. Īsā laikā viņš krietni izstiepies augumā, daktere saka — nav jāsatraucas, bet izmeklējumu vajag. Nosūtījums derīgs gadu. Uz vietas nav ārsta, kas to var veikt. Speciāliste no Rīgas uz reģionu brauc atsevišķās dienās, katrā reizē pieņem nelielu skaitu bērnu. Bet puisis aktīvi sporto, un abi ar mammu grib zināt — vai liela fiziskā slodze ir droša viņa veselībai un dzīvībai?

«Mūsu pacienti bieži vien netiek tālāk par ģimenes ārsta kabineta slieksni,» situāciju raksturo Ainis Dzalbs no Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas. Viņa prakse ir Jelgavas novadā, un pacientu stāstītais liecina, ka uz valsts apmaksātiem izmeklējumiem un operācijām tagad rindā jāgaida līdz pat nākamā gada maijam. Vēl nesen kāds vīrietis, kuram nepieciešama plaukstas ķirurģija, atnāca lūgt slimības lapas pagarinājumu. Viņš pats nevar samaksāt par operāciju, bet par valsts naudu to veiks nākamā gada sākumā. Arī laboratorijas brīdina par izlietotajām kvotām — augusta beigās, septembrī cilvēkiem par analīzēm var nākties maksāt pilnu summu. «Tādos apstākļos nav iespējams strādāt!» secina Dzalbs.

Lai dzēstu kārtējo ugunsgrēku, valdība rezervējusi veselības nozarei papildus 140 miljonus eiro. No tiem 57 miljonus sola tuvākajā laikā. Kad un kā tieši — nozarē strādājošajiem joprojām pilnīgas skaidrības nav.

Samet kolekti

57 miljonu eiro pārdali veselības aprūpes neatliekamiem pasākumiem Saeimas Budžeta komisija atbalstīja augusta sākumā. Naudu visas ministrijas un citas valsts iestādes solidāri atrada savos makos. Piemēram, Satiksmes ministrija ziedoja 10 miljonus no jauno elektrovilcienu projekta, Enerģētikas ministrija — miljonu no pētījumiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu