Teroristi pret teroristu • IR.lv

Teroristi pret teroristu

Aivars Ozoliņš

Putina režīms kļūst arvien vājāks, tāpēc vēl agresīvāks

Pagājušo piektdien Krievijā aizturēts kara noziedznieks Igors Girkins. Kremļa vēršanās pret «turbonacionālistu», kuram deviņus gadus bija ļauts kritizēt režīmu kā nevienam citam, var šķist maznozīmīga politiskās «tīrīšanas» epizode, salīdzinot, piemēram, ar gandrīz trīsdesmit augstu militārpersonu, to skaitā astoņu ģenerāļu aizturēšanu vai atstādināšanu pēdējā mēneša laikā. Taču šis notikums var nozīmēt būtiskas pārmaiņas Krievijas varas struktūrā un arī pavērsienu Kremļa politikā pret Rietumiem.

Putins zaudē gan karu pret Ukrainu, gan arī varu Krievijā. Algotņu grupējuma Vagner dumpis jūnijā parādīja valdnieka vājumu un nopietnas plaisas viņa varas vertikālē. Daudzi armijā un drošības struktūrās izvairījās stāties pretī dumpiniekiem, bet vietējie iedzīvotāji viņus pat apsveica. Sekoja tīrīšanas armijā, vienas Vagner daļas pakļaušana Aizsardzības ministrijai, otras pārsviešana uz Baltkrieviju, kuras diktators Lukašenko piedraud Polijai ar šo bandītu «ekskursiju», bet Krievija apšauda Ukrainas ostas un bloķē graudu eksportu, mēģinādama šantažēt pasauli ar badu. Nudien, kas šādā ainavā ir kaut kāds Girkins, kuru Rietumu mediji virsrakstos dēvē par «karu atbalstošu blogeri» un «nacionālistisku Putina kritiķi»?

Kopš Jāņiem visi zina, kas ir Jevgeņijs Prigožins. Viņa Vagner algotņi bija devušies uz Maskavu «pēc taisnības», pa ceļam notriekdami Krievijas armijas lidmašīnas un nogalinādami karavīrus. Tomēr Prigožins vismaz pagaidām ir dzīvs un brīvs. Toties pēc kāda Vagner dalībnieka ziņojuma ir «par ekstrēmismu» aizturēts Girkins, kurš bija nolamājis Prigožinu par «maitu un nodevēju». Tas šķiet groteski absurdi.

Bijušais FSB virsnieks Girkins jeb Strelkovs (Putins gan teic, ka «bijušo» neesot) starptautiski plašāk pazīstams kā viens no vainīgajiem Malaysia Airlines reisa MH17 lidmašīnas notriekšanā 2014. gada 17. jūlijā, kuras visi 298 pasažieri gāja bojā. Par šo noziegumu tiesa Nīderlandē pērn novembrī aizmuguriski piesprieda Girkinam mūža ieslodzījumu. 2014. gadā Girkins bija aktīvs Donbasa aneksijas dalībnieks un «Doņeckas tautas republikas augstākais komandieris». Tajā pašā gadā Putins apbalvoja viņu par piedalīšanos arī Krimas anektēšanā. Bet pirms tam viņš bija iesaistīts arī Piedņestras sagrābšanā un karoja Bosnijā un Hercegovinā, kur, iespējams, piedalījās civiliedzīvotāju masu slepkavībās. Un bija saistīts ar virkni slepkavību un cilvēku nolaupīšanu Čečenijā. Ukrainā ir izsludināta naudas atlīdzība par viņa notveršanu, viņam piemērotas Eiropas Savienības, ASV, Kanādas, Austrālijas, Japānas, Šveices sankcijas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu