Ceļojums starp galaktikām • IR.lv

Ceļojums starp galaktikām

Miķelis un Anete Isajevi, SIA LKOM vadītāji. Foto — Ieva Salmane
Alise Zita Zeidaka

«Mēs esam tas, ko ēdam, domājam un darām. Tas viss rezultējas mūsu ikdienā, tāpēc jākļūst apzinātākiem par to, ko patērējam!» aicina kombučas Dzīvības dzēriens ražotāji Miķelis un Anete Isajevi

Vecajam Ieriķu kroga namam Vidzemes šosejas malā ik vasaru esmu traukusies garām, kopš vien sevi atceros — šis ceļš ved uz maniem laukiem. Taču te jau vairākus gadus top kombučas Dzīvības dzēriens. Drīz ikviens varēs piestāt atveldzēt slāpes, jo uzņēmuma LKOM saimnieki Miķelis un Anete Isajevi cītīgi strādā pie īpaša veikaliņa iekārtošanas. Tajā varēs iegādāties gardos tējas sēnes dzērienus un «satikt zīmolu» — to, kādi esam, paskaidro Anete.

Kā īstens alķīmiķis Miķelis patur noslēpumā kombučas tapšanas procesu. Saimnieks ir vienīgais, kas zina recepti no A līdz Z. Toties ciemojoties izdodas ielūkoties uzņēmuma receptē: Miķeļa uzņēmēja gars un drosme iet savu ceļu, Anetes burbuļojošā enerģija un zīmolvedības prasmes, liels darbs, ticība savam produktam un atbildība pret tā patērētāju, gribot dot tikai labāko. Gaišos linu kreklos viņi ir gatavi iekrist pļavā, mūs uzņem kā senus draugus un uzņēmējdarbību apvieno ar divus un piecus gadus vecu, kā saka Anete, Amazoņu audzināšanu. 

Uzņēmuma pirmsākumi meklējami Miķeļa domāšanas veidā un pasaules uztverē. «Viņš ir savvaļnieks, dēkainis, kurā jau no bērna kājas ir vēlme darīt,» stāsta Anete. Viņi abi nāk no uzņēmēju ģimenēm — kopš mazotnes apkārt bijis gan piemērs, gan atbalsts savas lietas sākšanai, un pirmos soļus savā biznesā Miķelis spēris jau vidusskolā. «Var iemācīties visas profesijas, bet nevar iemācīties uzņēmējdarbību. Vai nu tā tevī ir, vai nav,» viņš uzskata.

Sajuzdams lielu vēlmi izrauties no Latvijas, 2011. gadā viņš devās vairākus mēnešus ilgā piedzīvojumā. «Tā bija pirmā reize, kad ir laiks darīt to, ko gribi, dzīvot sev,» saka Miķelis. Padzīvojot Dienvidamerikā, viņš sasmēlās spilgtus iespaidus, idejas un ieraudzīja, cik pasaule ir plaša un daudzveidīga. Pirms ceļojuma viņš bijis džeks no mikrorajona ar skūtu galvu, kurš nodarbojas ar boksu. «Bet tad aizbraucu uz Kolumbiju — tur viss notiek citādi. Tā ir tik dzīvīga, ar sirdi!» Mūzika, cilvēki, klimats, košums un nemitīga mainība. «Vari būt pie Klusā okeāna vai Karību jūras, aiziet tuksnesī, uzkāpt kalnā, būt savannā vai džungļos. Visu divās dienās!» Viņaprāt, katram būtu vajadzīga iespēja uz ilgāku laika sprīdi pabūt citā vidē, lai nodotos dziļākām pārdomām un sevis meklējumiem. Un mūsdienās tas tiešām kļūst arvien populārāk. «Tas ir interesanti, ka Miķelis dabīgi dara to, kas drīz būs tendence. Ļoti laba iekšējā balss un sajūta,» prāto Anete. Tāpat bijis ar viņa radīto produktu — toreiz, pirms gandrīz desmit gadiem, daudziem kombuča vēl bija jaunums un kaut kas neierasts, taču nu tas ir pavisam stilīgs un mūsdienīgs produkts.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu