Maša un miljoni • IR.lv

Maša un miljoni

Ēka Rīgā Brīvības ielā 19
Sanita Jemberga, Re:Baltica

Žurnālistu izmeklēšana atklāj Krievijas miljardieru Rotenbergu līdz šim nezināmu īpašumu Rīgā un Latvijas pilsoni, kura kalpo kā īpašumu piesegs — un varbūt pat vairāk

Divi dzīvokļi Rīgas sirdī ar skatu uz Brīvības pieminekli. Villa un viesnīca Sardīnijā, vairākas villas, jāšanas sporta centrs un citi īpašumi Franču Rivjērā. Vēl viena villa Spānijā. 400 kvadrātmetru penthauss Monako, kas tiek reklamēts kā «dārgākais punkts zemes virsū». Māja ekskluzīvā slēpošanas kūrortā Austrijā, kur vietējie sakās redzējuši dzīvojam Krievijas prezidenta Vladimira Putina vecāko meitu ar ģimeni. Vēl viena privāta lidmašīna.

Šis ir īpašumu saraksts Eiropas valstīs, kuri pieder Krievijas miljardieriem, Putina draugiem un džudo sparinga partneriem brāļiem Arkādijam un Borisam Rotenbergiem. Pēc tam, kad Krievija 2014. gadā anektēja Krimu, Rotenbergus iekļāva starptautiskajos sankciju sarakstos, un šiem īpašumiem būtu jābūt iesaldētiem. Bet nav, jo Eiropas valstu tiesībsargājošās iestādes par tiem līdz šim neko nezināja un tie daudzos gadījumos tiek slēpti aiz miljardieriem pietuvinātām piesegpersonām un garām uzņēmumu ķēdēm.

Viens no cilvēkiem, kurš līdz šim bijis pilnīgi nezināms un, iespējams, kalpo kā piesegs ar Arkādiju Rotenbergu saistītiem īpašumiem, ir Latvijas pilsone Marija Borodunova. Taču abu attiecības varētu būt ciešākas nekā tikai darījumu partneriem. 

Getcontact programmatūra, kas lietotājiem rāda, ar kādu vārdu konkrētais mobilā telefona numurs ir saglabāts citu lietotāju telefongrāmatās, vismaz 12 gadījumos viņas tālruni identificē kā «Mariju Rotenbergu» dažādās variācijās, ieskaitot «Arkādija Rotenberga sieva». To žurnālistiem apstiprināja arī divi neoficiāli avoti. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu