Krievu robeža vaļā stāv • IR.lv

Krievu robeža vaļā stāv

2
Ēriks Naglis. Foto — Edmunds Brencis
Māra Miķelsone

NBS Bruņojuma kontroles dienesta priekšnieks pulkvedis Ēriks Naglis par ukraiņu pretuzbrukuma gatavošanu un kā uz to attiecas nesenie notikumi Belgorodā Krievijā

Pēdējās nedēļās Krievija intensīvi apšaudījusi Ukrainas pilsētas, it īpaši galvaspilsētu Kijivu. Raķešu un dronu uzbrukumus atvaira Rietumu piegādātā pretgaisa aizsardzība, bet zaudējumi tik un tā tiek nodarīti gan ēkām, gan cilvēkiem. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis pirmdien pateicās Rietumiem par piegādāto pretgaisa aizsardzību un pavēstīja, ka amerikāņu Patriot «100% nodrošina visu krievu raķešu notriekšanu». 

Frontē pašlaik valda zināms pieklusums, pretiniekiem saglabājas paritāte, situāciju vērtē NBS pulkvedis Ēriks Naglis. Sarunājāmies pirmdien, kad vēl nebija izskanējušas ziņas par droniem, kas otrdien ietriekušies Maskavas dzīvojamajos namos. Tāpat kā ukraiņi un viņu atbalstītāji, arī Naglis gaida solīto Ukrainas pretuzbrukumu, bet patlaban, viņaprāt, notiek pretuzbrukuma sagatavošana. 

Pēdējās dienās Krievija apšaudījusi Ukrainu, sevišķi mērķēts uz Kijivu. Lielākais dronu uzbrukums Kijivai bija svētdienas naktī, kad notriekts vairāk nekā 50 dronu. Liekas, ka Krievija joprojām īsteno taktiku — tēmēt uz civilajiem objektiem.
Šobrīd Krievijai ir divi galvenie mērķi. Pirmais ir turpināt terora taktiku. Redzam, ka kaujas laukā nekas būtiski nemainās. Lai arī Bahmuta joprojām paliek karstais punkts, tā kara gaitu būtiski neietekmē. Tātad Krievijai nav citu variantu, kā turpināt terora taktiku, apšaudot Ukrainu gan ar raķetēm, gan ar droniem. Tas nav nekas jauns. 

Bet ir arī otrs aspekts. Kijivu jau otro nedēļu intensīvi apšauda ar droniem un raķetēm. Un ne tikai Kijivu, arī citas pilsētas. Kijiva pašlaik ir ar pretgaisa aizsardzības ieročiem visvairāk aizsargātā pilsēta. Krievijai ir būtiski pārbaudīt, kā darbojas šī Ukrainas pretgaisa aizsardzības sistēma, kā darbojas Rietumu piegādātie ieroči, Patriot sistēmas. Tāpēc Kijiva ir izvēlēta par vienu no smagajiem punktiem. Piegādātās pretgaisa aizsardzības sistēmas nav pietiekamā skaitā, lai varētu nodrošināt pretgaisa aizsardzību visā Ukrainas teritorijā. Ukrainai jāizvēlas, kur koncentrēt šos aizsardzības ieročus. Pašlaik tā ir Kijiva. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu