Kāpēc Ukraina tik ļoti grib F-16? • IR.lv

Kāpēc Ukraina tik ļoti grib F-16?

1
Karlota Galla, © The New York Times News Service

Ukrainas prāvajai gaisa spēku flotei ir vairākas problēmas, tāpēc nupat apsolītās amerikāņu F-16 piegādes «ievērojami pastiprinās armijas spējas debesīs»

Jau kopš Krievijas masveida iebrukuma sākuma Kijivas amatpersonas ir lūgušas saviem Rietumu sabiedrotajiem piegādāt modernas kara lidmašīnas, piemēram, F-16. Taču ASV, kas ražo šos iznīcinātājus, ilgi nevēlējās to darīt un arī citām valstīm neļāva reeksportēt tos uz Ukrainu.

Amerikāņu amatpersonas izteica bažas, ka šīs lidmašīnas varētu tikt izmantotas, lai uzbruktu mērķiem Krievijas iekšienē, tādējādi potenciāli eskalējot konfliktu, un vienlaikus norādīja, ka prioritāte ir sarūpēt Ukrainai citus ieročus. Taču pagājušajā nedēļā ASV prezidents Džo Baidens mainīja kursu, paziņojot sabiedrotajiem, ka atļaus mācīt ukraiņu pilotus darbam ar F-16 un ASV sadarbosies ar citām valstīm, lai piegādātu Kijivai šīs lidmašīnas.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis to nosauca par «vēsturisku ASV lēmumu» un paziņoja, ka tas «ievērojami uzlabos mūsu armijas spējas debesīs».

Cik spēcīgi ir Ukrainas gaisa spēki?

Ukraina no Padomju Savienības ir mantojusi ievērojamu, bet novecojušu padomju laika iznīcinātāju un helikopteru floti. Ukrainas gaisa spēkiem ir iznīcinātāji, piemēram, MiG-29, bumbvedēji, kā arī transporta un mācību lidmašīnas, skaidro gaisa spēku pārstāvis pulkvedis Jurijs Ihnats.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu