Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

Ukrainas prezidents Volodi­mirs Zelenskis ierosinājis 9. maiju valstī atzīmēt kā Eiropas dienu, bet 8. maijs tiks atzīmēts kā piemiņas diena uzvarai pār nacismu Otrajā pasaules karā. 9. maijā Ukrainas galvaspilsētu Kijivu par godu Eiropas dienai apmeklēja Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena. Foto — Scanpix

Karš Ukrainā. 63. nedēļas galvenie notikumi

Dažas stundas pirms 9. maija atzīmēšanas Maskava raidīja raķetes uz Ukrainas pilsētām. 23 no 25 raķetēm otrdien tika iznīcinātas. 18 raķetes tika mērķētas uz Kijivu. Dienu iepriekš Krievija ar 36 bezpilota lidaparātiem uzbruka Kijivai. Tas ir lielākais šāda veida uzbrukums, teica Kijivas mērs Vitālijs Kličko. Visi lidaparāti iznīcināti, bet ar atlūzām ievainoti pieci cilvēki. 

Kamēr Maskavā Sarkanajā laukumā otrdien notika Uzvaras dienas parāde, Krievijas algotņu grupējuma Wagner šefs Jevgeņijs Prigožins paziņojis, ka viena no Krievijas spēku daļām 9. maijā pametusi savas pozīcijas Bahmutā Doneckas apgabalā. Parāde Maskavā šoreiz bijusi īsa — 47 minūtes. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz otrdienas rītam bija 195 620 karavīri, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Kremlis 3. maijā paziņoja, ka naktī noticis Ukrainas mēģinājums ar droniem sarīkot «atentātu» pret Vladimiru Putinu. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis kategoriski noraidīja šos apgalvojumus. 

Krievijas Drošības padomes sekretāra vietnieks Dmitrijs Medvedevs aicināja «fiziski iznīcināt» Zelenski, kurš 3. maijā bija ieradies Helsinkos un tikās ar četru ziemeļvalstu premjerministriem. 4. maijā viņš devās iepriekš publiski nepieteiktā vizītē uz Nīderlandi, kur apmeklēja Starptautisko Krimināltiesu Hāgā un aicināja izveidot tribunālu, kas izmeklētu Krievijas agresiju pret Ukrainu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu