Trīs jaunieši laivā (nerunājot nemaz par Urgu) • IR.lv

Trīs jaunieši laivā (nerunājot nemaz par Urgu)

Roberts Grandāns (no kreisās), Elīna Zvejniece, Helēna Krista Kalniņa un Urga. Foto — Ieva Salmane
Alise Zita Zeidaka

Raidījuma Pa straumei komanda četrās sezonās ļauj atklāt ne tikai Latvijas upju, bet arī cilvēku un viņu nodarbju burvību un daudzveidību

Angļu rakstnieka Džeroma K. Džeroma slavenais romāns Trīs vīri laivā (nerunājot nemaz par suni) sākotnēji bija iecerēts kā tūrisma ceļvedis braucienam pa Temzu. Šī grāmata kalpojusi par iedvesmas avotu raidījumam Pa straumei — jau četras sezonas trīs jaunieši Helēna Krista Kalniņa, Roberts Grandāns un Elīna Zvejniece kopā ar kurchāru kucīti Urgu dodas piedzīvojumos pa Latvijas upēm. 

Projekta autore un producente Ilze Lasmane-Brože, veidodama raidījumu Sirmais. Kulta ēdieni, ar komandu bija krustu šķērsu izceļojusi un izgaršojusi vairāk nekā 40 valstis, kad atskārta — gribētu cilvēkiem parādīt, cik skaista, apburošas dabas, sirsnīgu cilvēku, plašu iespēju un savdabīgas kultūras bagāta ir arī Latvija. «Pēc visiem šiem jaudīgajiem pasaules piedzīvojumiem sajutu, ka izmisīgi gribu atzīties mīlestībā Latvijai. Radīt kaut ko pavisam īpašu, jaunu, dzīvespriecīgu, mīlestības pilnu par mūsu zemi.» 

Iespējams, kādam Pa straumei tiešām var kalpot par tūrisma ceļvedi. Taču 32 stāsti par un gar Latvijas upēm noteikti ir kas vairāk — tā ir pavisam dzīvīga un koša Latvijas dabas, cilvēku un vēstures hronika. Jaunieši, kam projekta sākumā bija 15 un 16 gadu, ir izauguši, un tiek rakstīts pieteikums Pa straumei piektajai sezonai, lai iepazītu vēl astoņas upes. Tā kā Latvijā pavisam ir vairāk nekā 12 tūkstoši upju, stāstāmā vēl ir daudz. 

Īstais vārds

Raidījums jau bija iecerēts, kad producentes ģimenē uzradās Urga. Izrādās, viens no tagad slavenākajiem suņiem Latvijā sākumā dzīvojis mednieku ģimenē, kas ar palaidni netika galā. Tad sunīte nonāca pagaidu mājās, līdz Ilze parkā nejauši sastapa vīrieti, kurš par kucēnu rūpējās. Vārds pa vārdam, un viņa ieguva ne tikai mājdzīvnieku, bet arī raidījuma varoni.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu