Ieraudzīt ko jaunu • IR.lv

Ieraudzīt ko jaunu

Larss fon Trīrs. Publicitātes foto
Kristīne Simsone

Uz ekrāniem slavenā dāņu kinorežisora Larsa fon Trīra (66) retrospekcija

Tumsa, tumsa, tumsa! Tā parasti izsaucas cilvēki, izdzirdējuši par Larsa fon Trīra filmu retrospekciju, stāsta Dovīds Ķauleikis, kinoizplatītāju kompānijas Lācis, lauva un zars (nosaukums atsaucas uz Eiropas kinofestivālu — Kannu, Venēcijas, Berlīnes — godalgu simboliem) pārstāvis. Skati rīko šis lietuviešu uzņēmums sadarbībā ar kinoteātri Splendid Palace.

Lai arī ikoniskais dāņu kinorežisors un provokators tiešām saistās ar emocionāli satricinošiem un prasīgiem stāstiem, viņa filmogrāfija nav vienveidīga — tajā pārstāvēti dažādi žanri, aptverot gan drāmu, komēdiju, mūziklu un, atvainojiet, dažbrīd arī šausmu filmu. 

Larsa fon Trīra filmogrāfija kinoteātrī Splendid Palace skatāma no 13. līdz 30. aprīlim, seansi būs arī Talsu kinoteātrī Auseklis un, paredzams, Cēsīs. Šajā kolekcijā atrodamas filmas, kas veidotas tieši kino, un Trīra televīzijas darbi, piemēram, seriāls Karaliste (The Kingdom), retrospektīvā nav iekļauti. Lācis, lauva un zars vadītāja Giedre Krikščūnaite, pamatojot šādas skates rīkošanu, saka — tā ir sava veida emocionālā nodeva, godinot autorus, kas ar savu darbu veidojuši mūsdienu kinematogrāfa ainavu. 

Giedres uzņēmums pārsvarā nodarbojas ar aktuālā mākslas kino izrādīšanu kinoteātros, un šādas retrospektīvas no uzņēmējdarbības viedokļa nepavisam nav rentablākie projekti (filmu izrādīšanas tiesību dārdzības un neparedzamā apmeklējuma dēļ). 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu