Jānis Jansons, piensaimnieka protesta rīkotājs • IR.lv

Jānis Jansons, piensaimnieka protesta rīkotājs

1
Viens no piensaimnieka Jāņa Jansona mīļākajiem kārumiem ir maize ar medu vai ievārījumu un pienu. Foto no personīgā arhīva
Ilze Šķietniece, speciāli Ir

Tik lielu iedzīvotāju atsaucību lauksaimnieks Jānis Jansons nebija gaidījis. Septiņu stundu laikā viņa piedāvāto pienu bez maksas saņēma aptuveni divi tūkstoši cilvēku, katrs — piecus litrus. Protesta akcija notika 11. februārī Liepājā un Grobiņā. Jansons vēlējās pievērst uzmanību pārlieku zemajām piena iepirkuma cenām, nesamērīgi lielajam uzcenojumam veikalos un norādīja uz valdības bezdarbību.

Piena iepirkuma cena patlaban ir tuvu pašizmaksai — vidēji 27 centi par litru, tomēr Jansons apgalvo, ka ražotājs šajā stāstā nav galvenais pelnītājs. Tas veikaliem produkciju piedāvā par 35—40 centiem litrā. Bet tirgotavu plauktos līdz problēmas aktualizēšanai piena litrs maksāja jau 1—1,80 eiro. Lauksaimnieks uzskata, ka adekvāts būtu 30 procentu uzcenojums. Tāpēc zemnieks savai akcijai izvēlējās saukli: «Piens nav ekstra produkts, lai no tā veidotu biznesu!» 

Kad jautāju, vai Jansons uzskata, ka, atnākot pēc bezmaksas piena, iedzīvotāji tiešām pauda atbalstu lauksaimniekiem, vai tikai izmantoja iespēju kaut ko dabūt par brīvu, viņš saka: «Tas norāda uz to, ka tauta ir badā.» Cilvēki ir novesti tādā izmisumā, ka gatavi stāvēt garā rindā, lai tikai par velti dabūtu piecus litrus piena! «Turklāt,» saka lauksaimnieks, «ja tik daudzi nebūtu atnākuši, par akciju tik aktīvi nerunātu un mērķi neizdotos sasniegt.» Tagad uzmanību tiešām izdevās piesaistīt. Fotogrāfijas ar garajām rindām pagājušajā nedēļā ceļoja pa sociālajiem tīkliem un neskaitāmiem medijiem. 

Akcijas laikā Jansons izdalīja 4,5 tonnas piena. Tas ir nedaudz vairāk nekā vienas dienas slaukums. Saimniecībā Dienvidkurzemes novada Cīravas pagastā ir 150 slaucamas govis, bet kopumā — aptuveni 300 liellopu. Protesta akcijas ideju neesot noskatījies no lietuviešiem, kas slaukumu aptuveni tajās pašās dienās izlēja uz laukiem. Vienkārši bija pienācis brīdis, kad mērs ir pilns. «Es esmu nenormāli dusmīgs!» viņš atzīst. Piektdien piezvanījis pat uz Prezidenta kanceleju un pateicis, ka tauta ir badā un gatava sacelties — lai domā, ko darīt. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu