Latviešu «trollīši» • IR.lv

Latviešu «trollīši»

Imants Žūriņš un Marta Selecka, SIA Ausma Media īpašnieki un vadītāji. Foto — Kristīne Madjare
Anda Burve-Rozīte

Marta Selecka un Imants Žūriņš zīmolu Tutas lietas spējuši pārvērst biznesa veiksmes stāstā, kas mazākos bērnus uzrunā gan ar TV produktiem, gan modi, sadzīves lietām, rotaļlietām

Sajūta tiešām kā ar Disneja vai skandināvu iemīļoto animācijas tēlu un rotaļlietu veiksmes stāstu, ko zina bērni visā pasaulē, tikai mūsējais — uzņēmuma Ausma Media izveidotā Tuta (to atveido aktrise Liene Sebre) un Lapsa, Feneks, Āpsītis — pagaidām ir superpopulāra tikai Latvijā. Vismaz tā es domāju, ejot uz interviju pie producentes Martas Seleckas, kura pirms pieciem gadiem, vēloties sagādāt prieku savam bērnam, izgudroja Tutu — jauku, skaistu meiteni, kura TV seriālā palīdz jaunākā vecuma auditorijai izzināt pasauli. 

Latviešu valodā tāda nekā nebija, un Tutas lietas drīz sasniedza sniega bumbas efektu — to skatījās aizvien vairāk jauno ģimeņu. Drīz draugi, jaunie vecāki, sāka Martai prasīt, vai seriālā redzamos varoņus varētu dabūt arī rotaļlietu formātā. Tā šķita lieliska dāvana bērniem. Producente un pieredzējusī žurnāliste aizdomājās. Un mēģināja sekot lūgumam. 

Piecu gadu laikā Martas un viņas brāļa Imanta Žūriņa radītais zīmols kļuvis par latviešu… mikipeli? «Gribētu teikt — latviešu Muminu,» Marta smaida. Tas nav pārspīlējums, jo pirmsskolas vecuma bērni Latvijā tiešām ir pārņemti ar Tutu un Lapsu. Man ir tikai viens no anekdotiskajiem, visai līdzīgajiem stāstiem, ar ko ģimenes dalās — mana mazmeita Sāra vasarā Pāvilostā pie savas Lapsas turējās kā karalis pie sceptera. Reiz Lapsa bija pazudusi un notikušais izvērtās par dienas drāmu. 

Kas Tutas lietās patīk vecākiem un vecvecākiem? Inteliģentā pieeja, sirsnība, gaumīgi izveidotās lietas. Marta un Imants intervijā smejas, jo stāstu, «kā bez šīs mantiņas nevar iztikt», ir daudz. Būs vēl vairāk, jo zīmolam veicas — tas strādā arī ārpus Latvijas robežām. Pat Austrālijā! 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu