Sensacionāla spēle • IR.lv

Sensacionāla spēle

Ernests (pa kreisi) un Andrejs Kļaviņi. Foto — Reinis Hofmanis
Laura Dumbere

Brāļu Ernesta un Andreja Kļaviņu radītā datorspēle The Case of the Golden Idol kļuvusi par starptautisku notikumu — tā iekarojusi pasaules prestižākos spēļu reitingus un guvusi profesionālu kritiķu atzinību. Piesātinātajā spēļu tirgū tas ir sensacionāls latviešu sasniegums

Neilgi pēc tam, kad jaunā spēle tika publicēta starptautiskajā spēļu platformā Steam, 2022. gada novembrī britu laikraksts The Guardian rakstīja: «Garšīga, šerlokiska slepkavību mistērija. Ievelkoša un neatvairāma spēle 18. gadsimta noskaņās.» Latviešu radīto spēli slavē arī amerikāņu medijs Bloomberg, tā iekļuvusi vairākos gada labāko spēļu topos un reitingos un piesaistījusi prasīgāko geimeru uzmanību. 

Turklāt brāļi Kļaviņi startējuši mazo, neatkarīgo spēļu izstrādātāju jeb indie kategorijā, kas ir īpaši pārsātināts tirgus — katru dienu tiek publicēts 30—90 jaunu spēļu, konkurence ir vienkārši ārprātīga! Produktam jābūt nudien unikālam, lai izceltos šajā drūzmā. Bet latviešu radītā spēle tiek minēta kā viena no aizvadītā gada trim vai desmit labākajām jaunajām spēlēm pasaulē. 

Jāpiebilst, ka Ernests un Andrejs Kļaviņi nav pirmie vai vienīgie latvieši, kas darbojas spēļu industrijā. Latvijā ir vairākas lielas kompānijas, kas finansiāli veiksmīgi strādā komerciālo spēļu izstrādē. Šoreiz lielā atšķirība un sensācija rodama faktā, ka The Case of the Golden Idol saņēmusi profesionālu kritiķu un recenzentu atzinību. Latvijā šāda spēļu kritikas prakse nav ierasta, taču citur pasaulē datorspēles uzskata par vērā ņemamu žanru un izklaides tirgus nišu, tām tiek veltīta attiecīga mediju uzmanība. Patiesi iepriecināt piekasīgos, prasīgos un nemitīgās spēlēšanas garlaikotos kritiķus nav nieka lieta, jo neskaitāmas labas datorspēles viņi neuzskata pat par pieminēšanas vērtām. Bet Kļaviņiem nudien izdevies kritiķus kārtīgi iepriecināt. 

Andrejs ironizē: «Galvenais tagad aiz sajūsmas nezaudēt galvu un visu nenolaist podā, jo cilvēka spēja kaut ko salaist dēlī ir neizmērojama.»  

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu