Jaunība, sārtais vīna trauks • IR.lv

Jaunība, sārtais vīna trauks

Jānis Žilde, žurnālists un mūzikas kritiķis

Grupas Dzelzs vilks albums Jauni — pieaugušie vīri par jaunu cilvēku meklējumiem

Jau pieauguši mūsu bērni, sirds lietās apmaldījušies — skan rokgrupas Dzelzs vilks albuma tituldziesma Jauni. 90. gadu sākumā Mālpilī izveidotā apvienība Latvijas mūzikā darbojas vairāk nekā 30 gadu, un dumpīgie jaunekļi sen kā pieauguši, kļuvuši par ģimenes cilvēkiem un tagad vēro savu bērnu izaugsmes stāstu. Ja vecākiem rūp bērnu liktenis, viņi aug kopā ar savām atvasēm, ne tikai ikdienišķi rūpējas vai didaktiski pamāca, kā pareizi dzīvot, bet arī uzmanīgi vēro un uzsūc jaunības eliksīru, atgriežoties savos pusaudžu un jaunības gados. 

Tieši šāds process ir noticis galvenā vilka Jura Kaukuļa dzīvē, kurš jauno albumu dēvē par tiltu starp divām paaudzēm, starp divām jaunībām — savu un bērnu. «Nekas nav mainījies, problēmas ir tās pašas — tas pats dumpīgums, asums. Atrodies kraujas malā un nezini, uz kuru pusi krist,» jauno cilvēku eksistenciālos meklējumus raksturo Kaukulis. 

Kopš vilku iepriekšējā albuma Perfekta rītdiena, kas iznāca 2015. gada izskaņā, apritējuši vairāk nekā septiņi gadi. Tas ir lielākais pārtraukums starp grupas ierakstiem. 2016. gadā izdota arī 25. jubilejas izlase Dziesmas pilnmēness naktī. ¼ gadsimta izlase. Mūziķi šo ilgo pauzi skaidro ar laika trūkumu, jo Dzelzs vilks ir viena no aktīvākajām Latvijas koncertgrupām. Tomēr pirms pāris gadiem pandēmija šo intensīvo skrējienu apturēja, un Kaukulis savā Baltā suņa studijā Siguldā varēja nesteidzīgi pievērsties jaunradei. «Laiks bez koncertu dunas izrādījās pateicīgs ideju apkopošanai,» komentē Juris. 

Pirms lielās dīkstāves ansamblis vēl izdeva divas jaunas dziesmas — Tās vēl nav beigas kļuva par kinofilmas Klases salidojums tituldziesmu, savukārt Glāzes, kas izdota pirmā pandēmijas gada vasarā, kad koncerti brīvdabā vēl varēja notikt, bija neatņemama Dzelzs vilka koncertu sastāvdaļa. Abas dziesmas iekļautas arī jaunajā platē. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu