Kukainīt, re, kā… • IR.lv

Kukainīt, re, kā…

Pētniece Ilga Gedrovica: «Pašreizējā tendence ir tāda, ka jāiztiek bez gaļas, kas ir tradicionāls olbaltumvielu avots, un jāmeklē jauni avoti.» Foto — Ieva Salmane, no žurnāla Ir arhīva
Agnese Meiere

Visticamāk, jau tuvākajā nākotnē organismam nepieciešamo olbaltumvielu daudzumu nodrošināsim, ēdienkartē iekļaujot kukaiņu proteīnu

Gluži tāpat kā mainās kleitu mode, mainās arī pārtikas mode, skaidro pārtikas pētniece, inženierzinātņu doktore pārtikas zinībās Ilga Gedrovica. Kā liecinot jaunākie statistikas dati, vairāk nekā 70% Eiropas iedzīvotāju minējuši, ka vēlas alternatīvus risinājumus olbaltumvielu uzņemšanai. «Pašreizējā tendence ir tāda, ka jāiztiek bez gaļas, kas ir tradicionāls olbaltumvielu avots, un jāmeklē jauni avoti,» uzsver zinātniece. 

Konfektes, makaroni, pārslas

Pirms pieciem gadiem uzņēmēja Edīte Ligere pamanīja ziņu, ka somi maizei pievieno kukaiņu pulveri. Sākot lasīt pētījumus par kukaiņiem pārtikā, viņa konstatēja, ka no tiem iegūstams proteīniem bagāts pulveris. Viņa tobrīd dzīvoja Ķelnē un nolēma iegādāties dažādus produktus un izmēģināt. 

Kukaiņu proteīna izmantošana pārtikā Edīti tā ieinteresēja, ka savu uzņēmējdarbības maģistra darbu biznesa, mākslas un tehnoloģiju augstskolā RISEBA viņa rakstīja par kukaiņu produktu ieviešanas stratēģiju Latvijā. Edīte arī sāka circeņu audzēšanu mājas apstākļos, bet laika gaitā saprata — tas ir pārāk sarežģīti. Jāmeklē citi veidi, kā attīstīt savu interesi. «Pieteicos Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras diasporas programmā, jo tajā laikā dzīvoju Vācijā, lai īstenotu savu biznesa ideju — šokolādes konfekšu ražošanu ar kukaiņu proteīnu,» stāsta Edīte. Tikko apritēja gads, kopš Carlos Bugs sāka konfekšu ražošanu. 

Kāpēc tieši konfektes? «Kukaiņu industrija darbojas šaurā nišā: Eiropā ražo tikai makaronus, proteīna pulverus un proteīna batoniņus ar kukaiņu proteīnu. Likās — cilvēkiem jau tā pret kukaiņiem ir noraidoša attieksme, bet, ja vēl piedāvāsim pavisam jaunu produktu, to neviens negribēs pat nogaršot,» stāsta uzņēmuma radītāja. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu