Cik zaļa būs Latvija? • IR.lv

Cik zaļa būs Latvija?

Mākslīgā intelekta veidota ilustrācija par tēmu Zaļa Latvija
Marija Leskavniece un OpenAI mākslīgais intelekts

Atbildi uz šo «grūti prognozējamo jautājumu» sniedz mākslīgais intelekts

Līdz šim jau reiz izteiktajās vai pierakstītajās domās, tāpat kā atkritumu poligonos uzkrātajos mēslu kalnos, modernās tehnoloģijas spēj rast jaunus risinājumus labākai nākotnei. Ar šādu cerību cilvēce dzīvo vismaz pēdējās desmitgades. Vienlaikus saglabājot ticību, ka nezudīs vajadzība pēc cilvēka radošuma, izdomas un spējas nonākt pie kaut kā būtiski jauna, nevis tikai atgremot jau reiz bijušo.

Dažādu inovāciju piemērus šķetinām arī šajā žurnālā, kura vāku rotā aģentūras Wrong Digital mākslinieku kopīgi ar mākslīgo intelektu veidota zaļās Latvijas ainava. 

Taču 2022. gada nogalē īstu vētru sociālajos tīklos sacēla Īlona Maska līdzdibinātās korporācijas OpenAI publiskotā platforma ChatGPT, kas ikvienam dod iespēju aprunāties ar mākslīgo intelektu. Arī skaidrā latviešu valodā. Uzdevām tam trīs jautājumus. Žurnāla ievadā formulēto — cik zaļa būs Latvija? Kā mazināt klimata pārmaiņas? Un kā samazināt savu ekoloģiskās pēdas nospiedumu?

Atbildes pārsteidza ar optimismu. Tomēr arī labi ilustrēja nepieciešamību algoritmu izmeklētos graudus šķirot no pelavām. Piemēram, apgalvojums, ka Latvija atrodas «starp divām lielām ekonomikām — Krieviju un ES dalībvalstīm» ir ne tikai kopš 2004. gada nepatiess, bet arī pašreizējā ģeopolitiskajā situācijā nepieņemams.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu