Tarifu ēna pār saules paneļiem • IR.lv

Tarifu ēna pār saules paneļiem

15
Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Jana Altenberga

Paaugstinātie elektroenerģijas sadales tarifi ietekmēs visus, bet sevišķi — atjaunīgās elektroenerģijas ražotājus

Šogad atjaunīgo energoresursu tirgū Latvijā sasniegts rekords — desmit mēnešu laikā tīklam pieslēgtais nelielu elektroenerģijas ražošanas iekārtu daudzums ir pieckāršojies, un mājsaimniecību skaits, kas pašas ražo savu elektrību, tagad sasniedzis desmit tūkstošus. 99% gadījumu šīs mājsaimniecības uzstādījušas saules paneļus. 

Taču novembra sākumā elektroenerģijas sadales operators Sadales tīkls izvērtēšanai Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā (SPRK) iesniedzis jaunu tarifu plānu, kas palielinās katras mājsaimniecības elektrības rēķinu. 

Publiskajā telpā izskanējis satraukums, ka atjaunīgās elektrības ražošana pašu vajadzībām kļūs neizdevīga. Ir tiesa, ka mājsaimniecībās ar lielāku patēriņu un rezervēto jaudu būs procentuāli lielāks lēciens fiksētajā tarifa daļā, tomēr eksperti norāda, ka saules paneļu uzstādīšana aizvien atmaksājas un ir ekonomiski izdevīga. 

Trauksmi ceļ arī atjaunīgās elektroenerģijas ražotāji — ja iesniegtais tarifa plāns tiks apstiprināts, tas nelielu saules parku uzturēšanas izmaksas palielinās pat par 570% un draudēs apturēt «zaļo» projektu attīstību. Ražotāji uzskata, ka tarifa izmaiņas ir pretrunā ar klimatneitralitātes nospraustajiem mērķiem, un likumdošanas grozījumos saskata centienus no tirgus izspiest mazākus spēlētājus. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu