Gleznot ar dziju • IR.lv

Gleznot ar dziju

Ekspozīcijā ir tekstilmākslas darbi, kas tapuši galvenokārt garbārkšu jeb ziemeļnieku tehnikā. Foto – Leta
Veronika Viļuma

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs plāno arvien biežāk izrādīt sava krājuma vērtības un jaunākajā izstādē Rok-darbi iepazīstina ar 20. gadsimta 60.—80. gadu izcilākajiem tekstilmākslas darbiem

Te apbrīnota, te ignorēta — tekstilmākslas vērtība sabiedrības acīs piedzīvo gandrīz vai cikliskus kāpumus un kritumus un ne tikai Latvijā vien. Pašlaik vairāki nozares ārvalstu mediji ziņo par tās (kārtējo) atgriešanos muzejos un galerijās un izceļ tekstiliju lomu prestižos mākslas notikumos, to skaitā Art Basel un Venēcijas biennālē, kuru britu mākslas izdevums Elephant šogad raksturojis «kā ietinušos šūtā un austā mākslā».

Jau labu laiku aktualizēt tekstilmākslu tiecas arī mūsu Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs (DMDM), kas pirms pāris gadiem personālizstādē pulcēja Edītes Pauls-Vīgneres talanta cienītājus, bet pērn vērienīgu Latvijas tekstilmākslas kolekciju izrādīja Madridē.

Šoruden šī misija turpinās ar salīdzinoši klusi atvērto izstādi Rok-darbi, kuras nosaukums rotaļājas ar atsauci gan uz rokdarbu tradīciju, gan roku darbu burtiskā nozīmē, gan «rakšanos savā krājumā», kā jaunās izstādes tapšanu raksturo DMDM vadītāja Inese Baranovska.

«Mēdz teikt, ka mākslai labākais vērtētājs ir laiks. Šie darbi ir izturējuši 50 gadu pārbaudi,» viņa iepazīstina ar eksponātiem, kuru autoru radošās personības veidojušās starpkaru periodā, bet daiļrades virsotnes sasniegtas 60.—80. gados — tekstilmākslas ziedu laikos, kad tā aktīvi ienāca ne tikai izstāžu zālēs, bet arī sabiedriskajos interjeros.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu