Zemo nodokļu elle • IR.lv

Zemo nodokļu elle

Pauls Raudseps

Milzīgais nodokļu samazinājums izrādījās smags trieciens britu ekonomikai

Mazinām nodokļus, mazinām nodokļus, redzēs, kas mūs ārā vilks! Šobrīd Lielbritānijā notiekošās ekonomiskās un politiskās konvulsijas ir lielisks piemērs sekām, kuras izraisa akla, cietpaurīga uzticība jebkurai ideoloģijai, bet jo sevišķi tādai, kura balstās vēlmju domāšanā un realitātes ignorēšanā.

Mēs visi zinām, kā beidzās komunistiskā fantāzija par absolūtas vienlīdzības panākšanu.

Taču šobrīd daudzviet Rietumu pasaulē labējā spārna partijās valda cita ideoloģija. Par laimi, tā nav vardarbīga, tomēr balstās tādā pašā kļūdainā loģikā kā komunisms. Kreisie ekstrēmisti atziņu, ka pārāk liela nevienlīdzība nav sabiedrībai veselīga, pārvērš radikālā aicinājumā likvidēt jebkādas atšķirības starp cilvēkiem, savukārt līdzīgu apgalvojuma novešanu līdz absurdam «brīvā tirgus fundamentālisti» jau kopš 80. gadiem uztiepuši nodokļu politikai. Empīrisko vērojumu, ka pārāk augsti nodokļi var smacēt uzņēmējdarbību un iniciatīvu, viņi pārvērtuši ideoloģiskā sauklī — nost ar nodokļiem!

Neatlaidīgi skandētais, ka nodokļu pazemināšana automātiski dod impulsu ekonomiskai izaugsmei, tagad tik dziļi iegrebts vairāku paaudžu politiķu apziņā, ka viņi pat vairs neiedomājas pajautāt, vai šī tēze faktiski atbilst realitātei.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu