Ar zilām un sarkanām ogu krellēm • IR.lv

Ar zilām un sarkanām ogu krellēm

Pauls Kantāns, ZS Abullāči 2 īpašnieks. Foto — Ieva Salmane
Agnese Meiere

Abullāči ir ģimenes uzņēmums. Saimniecībai nu jau ir trīs galvenie darbības virzieni — krūmmelleņu un lielogu dzērveņu audzēšana, kā arī teritoriju labiekārtošana un apzaļumošana

Pagājušajā vasarā es ar lielu entuziasmu iestādīju 20 melleņu krūmus. Šovasar ogas bija tikai piecos. Nu un, pirmais gads taču! Gan jau nākamajā būs arī citos krūmos. Iespējams, par maz laistīju, laikus nesamēsloju. Piemājas dārzā tāda kļūdīšanās neko nemaksā. Turpretim Abullāču saimniekam Paulam Kantānam, kurš nu jau vairāk nekā 20 gadus audzē krūmmellenes, pirmos gadus katra kļūda varēja izrādīties liktenīga. Jo ogas tika audzētas nopietnam biznesam, ne tikai sava prieka pēc.

Vispirms tiekamies Rubenē, purvā, salīdzinoši jaunajā un eksperimentālajā melleņu audzēšanas vietā. Šogad purvā, kuru saimniecība nomā no Latvijas valsts mežiem, blakus jaunuļiem melleņu stādiem satupušas arī sārtvaidzes lielogu dzērvenes. Pa gabalu jau neredz, bet tuvumā, ieraugot ogas, ieplešu acis. Tik lielas kā ķirši, goda vārds! Lai gan nedēļa bijusi saulaina un silta, mūsu tikšanās dienā stipri līst. Purvainā zeme izmērcēta un tik slīdīga, ka jāskatās, lai nenostieptos garšļaukus. Pauls stāsta: kad zeme sausa, nav nekādu problēmu, ar tehniku iebrauc un izbrauc kā ķeizars. Bet, kad līst… bail pat līdz lauka sākumam aizbraukt, ka neiestieg. Tehnika uz lauka netiek. Bet patiesībā neērtības sagādā arī sausums — mellenēm vajag regulāri padzerties!

Kad tur izstaigāts, dodamies uz Beverīnas novada Brenguļu pagastu, Abullāčiem. Vietu, kur mellenes ne tikai aug, bet pēc nolasīšanas tiek arī dzesētas, fasētas un no turienes aizvizinātas pie pircējiem. Turpat blakus lielā siltumnīcā klusiņām spēkā pieņemas jaunie stādi.

Kad atbraucam, angārā pilnā sparā rit darbs. Klusi dūkdama, lēni slīd konveijera lente, kas izskatās kā ar sarkanīgiem akmeņiem izšūta — kad mellenes jau nonākušas līdz pircējiem un, visticamāk, jau apēstas, pa to vizinās pilnbriedinātās dzērvenes. Darbinieces tās šķiro un fasē kastītēs. Tās šodien pat ceļos uz lielveikaliem. Kooperatīvam Baltijas Ogu kompānija, kurā darbojas arī Pauls, ar to noslēgts līgums. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu