Melu turbīnas • IR.lv

Melu turbīnas

5
Aivars Ozoliņš

Kremļa enerģētiskā šantāža nepiespiedīs Rietumus atcelt sankcijas

Labas ziņas mēdz būt arī no Kremļa. Putina runasvīrs Peskovs pirmdien paziņoja, ka Krievija neatsāks pumpēt gāzi Eiropai pa Nord Stream gāzesvadu, kamēr nebūs atceltas vai mīkstinātas Rietumu sankcijas.

Ziņa ir dubulti laba. Pirmkārt, slēgdama savu svarīgāko gāzesvadu uz Eiropu, Krievija faktiski aiziet no Eiropas gāzes tirgus, tātad Eiropa atbrīvojas no Krievijas gāzes atkarības. Otrkārt, Kremlis jau pavisam atklāti atzīst, ka Rietumu sankcijas strādā. Tātad tās ir jāturpina un jāpastiprina.

Trešā labā ziņa, taču tikai tiem, kuri vēl izlikās to nezinām, ir Kremļa pārliecinošs apstiprinājums, ka tas vienmēr melo. Šajā gadījumā bija melojis par gāzes piegādāšanu, taču tāds pats melu šablons tam ir visām politikas lietām.

Jūnijā Gazprom bija samazinājis gāzes piegādi līdz 40% no NS cauruļvada jaudas it kā tāpēc, ka sankcijas kavēja gāzes turbīnas saņemšanu no Kanādas. Jūlijā Kanādas valdība atļāva izņēmumu sankciju režīmā, turbīnu uzreiz nogādāja Vācijā, taču Gazprom nesteidzās to vest tālāk uz kompresoru staciju Ļeņingradas apgabalā un mēneša beigās samazināja gāzes piegādi līdz 20% no cauruļvada jaudas, aizbildinādamies jau ar to, ka turbīna nav saņemta un esot jāremontē vēl viena. Bet pagājušo trešdien «uz trim dienām» apturēja vienīgo atlikušo strādājošo sūknēšanas bloku it kā tehniskai apkopšanai, taču pēc divām dienām paziņoja, ka apkopes laikā radušās tehniskas problēmas, tāpēc gāzes piegādi neatsāks līdz to novēršanai. Un pirmdien Kremlis beidzot skaidri un gaiši pateica — gāzes nebūs, kamēr būs sankcijas. «Nav citu iemeslu, kuri radītu problēmas pumpēšanai,» Peskovs paziņoja.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu