Ziema nāk • IR.lv

Ziema nāk

Foto — Shutterstock
Ilze Šķietniece, speciāli Ir

Milzīgais cenu pieaugums un Krievijas iebrukums Ukrainā tagad pamodinājis daudzas pašvaldības, kas siltumapgādē balstās uz dabasgāzi. Tomēr iedzīvotāji rēķinu samazinājumu tik drīz vēl nejutīs — pāreja uz atjaunojamiem energoresursiem prasa laiku un investīcijas, kas jāatpelna

Straujais dabasgāzes cenu kāpums draud ar milzīgiem siltumapgādes tarifiem jaunajā apkures sezonā tajās pašvaldībās, kuras kā galveno kurināmā veidu izmanto tieši šo resursu. Jau no maija Rēzeknē tarifs ir četras reizes lielāks nekā līdz šim — 198,13 eiro par megavatstundu bez PVN. Bet visaugstākais siltuma tarifs Latvijā gaidāms Mārupes novada iedzīvotājiem —  regulators apstiprinājis pašvaldības siltumuzņēmuma Mārupes komunālie pakalpojumi pieteikumu cenu celt divarpus reižu: no oktobra tie būs 313 eiro par megavatstundu. 

Tas liek intensīvāk domāt par atjaunojamo resursu izmantošanu apkures katlos. Turklāt pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā mūsu valsts ir apņēmusies nākamā gada sākumā atteikties no agresorvalsts gāzes piegādēm. Tāpēc skaidrojam, kas pašvaldībās jau izdarīts un vēl tiek plānots, lai vārdi pārvērstos darbos.

Rīgas efekts

«Bieži tiek uzdots jautājums, ko pašvaldība izdarījusi, lai samazinātu siltumapgādes tarifu. Taču būtiski saprast, ka pakalpojumu nodrošina uzņēmumi, kas tikai pieder pašvaldībām,» precizē Latvijas Siltumuzņēmumu asociācijas vadītājs Valdis Vītoliņš. Dažviet to piedāvā arī privātas kompānijas, kas gan pagaidām ir reta prakse.

Patlaban Latvijā kopumā pusi siltuma saražo ar biomasu (galvenokārt šķeldu), otru pusi — ar dabasgāzi. Taču šo attiecību būtiski ietekmē Rīga, kas pēc ražošanas apjoma aizņem 50% no centralizētās siltumapgādes tirgus, skaidro Vītoliņš. «Ja Rīgu izņemtu ārā, tad varētu teikt, ka šķeldu izmanto pat vairāk nekā puse.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu