Tētis būvē radio • IR.lv

Tētis būvē radio

Jānis Žilde, žurnālists, mūzikas kritiķis

Ingus Baušķenieks soloalbumā iestrādā tēva, gleznotāja Ausekļa Baušķenieka lenšu fragmentus

Sev ierasti askētiski, vienā teikumā sociālajā vietnē Facebook par jauna albuma izdošanu paziņoja Latvijas elektroniskās mūzikas korifejs Ingus Baušķenieks: «Pret vakaru publicēju savu jauno albumu.» Mana pasaule — tā sauc 65 gadus vecā mūziķa un producenta astoto soloveikumu, kas tapis viņa Tērbatas ielas mājas studijā, kur skaņu ieraksti galvenokārt analogā tehnikā tiek veikti uz lentēm. 

Gandrīz kā 80. gados, kad Baušķenieks un viņa grupa Dzeltenie pastnieki radīja savu zelta fondu — albumus, kas, manuāli lipināti kopā ar lenšu gabaliņiem, plaši rezonēja ārpus tolaik vēl Latvijas PSR robežām. Ne velti mūzikas kritiķis Artemijs Troickis slavē Dzeltenos pastniekus un piemin ietekmīgo muzikālo apvienību savās grāmatās. Tas bija laiks, kad datori vēl nebija mūsu ikdiena, un arī šodien pret visu digitālo jeb «ciparu mošķiem», kā viņš pats dēvē datorprogrammās ierakstītus audiofailus, sirmais, izstīdzējušais roka milzis izturas skeptiski. 

Albums ar deviņām jaunām kompozīcijām tapis trīs gadu laikā, taču dažu dziesmu muzikālie aizmetņi radīti vēl tūkstošgades sākumā. «Dažas dziesmas bijušas jau publicētas, bet nu atradušas vietu šajā kopībā,» vietnē Bandcamp, kas ir vienīgā vieta globālajā tīmeklī, kur publicēts albums, raksta Baušķenieks. Taustāmā formātā darbs šoreiz netiek formāli izplatīts, tiesa, melomāniem ir iespēja tikt pie īpašas Ingus ierakstītas lentes eksemplāra, sazinoties ar mākslinieku. 

Iepriekš publicētas dziesmas šajā ierakstā ir pāris — instrumentālā atkāpe Nāve, kas tapusi Jaņa Rozentāla gleznas ar tādu pašu nosaukumu iespaidā pēc Radio NABA pasūtinājuma. Skaņdarbs sākotnēji iekļauts 2017. gada izlasē Janis Rozentāls. Bez vārdiem. Un 2020. gadā tīmeklī publicētā kompozīcija Tētis būvē radio, kas arīdzan tapusi gleznotāja, šoreiz Baušķenieka tēva, izcilā mākslinieka Ausekļa Baušķenieka atmiņu rosināta. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu