Kristofers Kārlis Krūmiņš, Pasaules universitāšu debašu čempionāta finālists • IR.lv

Kristofers Kārlis Krūmiņš, Pasaules universitāšu debašu čempionāta finālists

«To var saukt par intelektuālu sporta veidu,» par debatēm saka politikas zinātnes students Kristofers Kārlis Krūmiņš. Foto — Ieva Salmane
Anda Burve-Rozīte

No visas pasaules 380 komandas — tāda bija konkurence, ar ko sastapās Kristofers Kārlis Krūmiņš, šī gada jūlijā piedaloties Pasaules universitāšu debašu čempionātā tiešsaistē. Viņam izdevās iekļūt  arī finālā, šāds rezultāts Latvijas debašu vēsturē sasniegts pirmo reizi. Tomēr Kristoferam pašam tas nenāca kā zibens no skaidrām debesīm. Viņš studē politikas zinātni Francijas universitātē Sciences Po un Latvijas debašu kultūrā iesaistīts kopš pamatskolas pēdējām klasēm. Tagad arī pats trenē jaunos debatētājus.

Mierīgs un apdomīgs kā pieredzējis politiķis, divdesmit gadus vecais Kristofers saka: «Jāsāk ar to, kas vispār ir debates. To var saukt par intelektuālu sporta veidu, kurā nākas aizstāvēt «par» vai «pret» pozīciju, kuru tu izlozē dažādos tematos.» Katrā komandā ir divi cilvēki. Kristofers pasaules čempionātā piedalījās tandēmā ar studenti no Lietuvas Urti Radavičūti. Temati, par ko jādebatē, ir visdažādākie, un tiesneši izvērtē, kurai pusei izdevies savu pozīciju aizstāvēt pārliecinošāk. «Viņi balstās uz to, ko debatētāji saka, nevis kā saka. Būtībā svarīgi ir argumenti, tiesneši tos kritiski izvērtē,» atklāj Kristofers.

Interesants temats, kas viņam trāpījies: vai ekonomisko krīžu laikā vajadzētu centrālajām bankām dot varu arī pār fiskālo politiku, ne tikai monetāro, ļaut kontrolēt valdības izdevumus? Vēl arī jautājums, vai tas ir labi vai slikti, ka pretvalstiskuma naratīvs parādās politiķu kampaņās, — kāds beigās būs efekts? «Pēdējā raundā bija šāds temats: vai ir labi, ka cilvēki ikdienas sarunās lieto klīniskus mentālās veselības apzīmējumus, — mēs tos attiecinām uz sevi vai citiem, nepārvaldot šos terminus, un vai būtu labāk, ka tos lietotu tikai profesionāļi,» atklāj Kristofers.

Pasaules čempionāta turnīrā kopumā bija deviņi raundi. Tālāk turpināja labākie. Un arī Kristofers un Urte aizcīnījās līdz finālam. «Mūsu kategorijā — angļu kā otrā valoda,» precizē jaunietis. Rezultāts ir līdz šim labākais visai Baltijai. Lai arī pasaules ainā jāorientējas labi, nav jāzina ikkatrs specifiskais temats, lai debatētu, bet jāspēj izdomāt loģiski argumenti. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu