Juridiskais kodolierocis pret agresoru • IR.lv

Juridiskais kodolierocis pret agresoru

25
Māris Andžāns. Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Anda Burve-Rozīte

Nav tik vienkārši? Politikas pētnieks Māris Andžāns skaidro, kāpēc ASV vēl nav lēmušas par terorismu atbalstošas valsts statusa piešķiršanu Krievijai

Tajā bija arī daļa emociju, kad augusta sākumā Saeimas Ārlietu komisija savā paziņojumā atzina Krieviju par terorismu atbalstošu valsti — jo ikviens solis, kas tuvina agresoru kraham, šķiet pareizs un vajadzīgs. Globāli visvairāk tiek gaidīts, kad ar šādu paziņojumu nāks klajā arī Amerikas Savienoto Valstu valdība. To aicina darīt gan Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis un Ukrainas parlaments, gan arī ASV senatori. Tomēr līdz šim Entonijs Blinkens, ASV valsts sekretārs un stingrās līnijas pret Krieviju atbalstītājs Ukrainas karā, atturējies paust skaidru nostāju. Kāpēc tā? 

Rīgas Stradiņa Universitātes politikas zinātnes profesors un Ģeopolitikas pētījumu centra direktors Māris Andžāns, uzrunāts vasaras atvaļinājumā ar dēlu uz rokas, nemeklē ātras un emocionāli iekrāsotas atbildes. Vispirms viņš paskaidro, ka parasti terorismam ir trīs pazīmes: vardarbības lietošana, iebiedēšana, politisks motīvs. «Šī vārda izcelsme saistīta ar latīņu «terrere» — iebiedēt,» viņš saka. Parasti ar to saprot teroristiskas grupas un indivīdus. Bet valstis? «Tas ir retums,» tā politikas pētnieks.

Šobrīd ASV par terorismu atbalstošām valstīm atzinusi četras: Irānu, Ziemeļkoreju, Sīriju un Kubu. Vai Krievija, kas ik dienu karā Ukrainā pierāda, ka atbilst minētajiem kritērijiem, nesaņem terorismu atbalstošas valsts statusu, jo rietumu flagmanis vēlas paturēt pēdējo diplomātisko saišu iespēju? «Jā, tas ir pamatā,» atbild Andžāns. «Valstu līmenī vilkt līniju, kas ir terorisms, ir slideni. Pēdējās divās desmitgadēs autoritāras valstis sauc par teroristiem tos, kas tiem nepatīk. Piemēram, Krievija [agrāk] par teroristiem gan vietā, gan nevietā saukusi čečenus. Vēl viens piemērs: Turcija un Zviedrijas, Somijas uzņemšana NATO. Turcija apsūdz abas valstis terorisma atbalstīšanā [jo tās devušas patvērumu kurdiem], kas kā minimums izraisa smaidu. Jāņem vērā: kas vienai valstij terorists, citai var būt brīvības cīnītājs.» 

Tajā pašā laikā daudzi cilvēki sociālajos tīklos apgalvo, ka Krievija terorismu nevis atbalsta, bet pati ir teroristiska valsts. Vai juridiski iespējams tā formulēt? Pēc politikas eksperta skaidrotā, valsti varētu atzīt par teroristisku, ja tā pati pastrādājusi teroraktu. «Tur ierakstītos Ziemeļkoreja, kas uzspridzināja Dienvidkorejas aviolaineri pirms Seulas Olimpiskajām spēlēm 1988. gadā. Ierakstītos arī Lībija pēc iepriekš pastrādātā.» 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu