Pārsteidzošā atdzimšana • IR.lv

Pārsteidzošā atdzimšana

Janeks Savčenkovs, SIA Straubek Furniture valdes loceklis un līdzīpašnieks. Foto — Edmunds Brencis
Aivars Kļavis, speciāli Ir

Atdzimis pēc 2008. gada krīzes, ar citu nosaukumu un citā kvalitātē, Straupes uzņēmums SIA Straubek Furniture pašlaik ir viens no lielākajiem masīvkoka mēbeļu ražotājiem Latvijā

Viņi apmēbelējuši neskaitāmas viesu mājas, mācību iestāžu kopmītnes, veikalus, mājokļus, un pat Latvijas lielāko karakuģi Virsaitis. Tomēr viens no pamanāmākajiem šī vārda tiešā nozīmē ir Straupes uzņēmuma Straubek Furniture no ozola koka taisītais galds Ministru kabineta lielajā sēžu zālē zem visiem labi zināmā uzraksta «Viens likums, viena taisnība visiem».

«Mēs uzzinājām, ka izsludināts konkurss tā izgatavošanai, un nolēmām piedalīties,» tagad ar smaidu atceras uzņēmuma līdzīpašnieks un valdes loceklis Janeks Savčenkovs. «Beigās gan projekts izrādījās krietni sarežģītāks, un strādājām pie tā vairāk nekā trīs mēnešus. Toties tagad ir gandarījums un prieks par paveikto.» Tas arī saprotams, jo patiesībā jau šis galds, pie kura sēž premjers un visi ministri, vairāk ir viņu profesionalitātes un prestiža apliecinājums nekā biznesa projekts.

Gultas, kas izglāba uzņēmumu

Audzis Straupē, 90. gadu sākumā Janeks pabeidzis toreizējo Limbažu profesionāli tehnisko skolu, apgūstot būvgaldnieka profesiju. Par sevi viņš saka: «Esmu no tās paaudzes, kas Latvijā pieredzējusi četru veidu naudu. Vispirms krievu rubļus, tad tā sauktos repšikus, vēlāk latus un tagad eiro. Atceros, proftehskolā, stipendiju izmaksājot, mums naudu deva veselām paciņām.»

Tomēr, neraugoties uz pārmaiņu laikiem, kas nereti svaidīja cilvēkus no vienas vietas uz citu, viņš palicis uzticīgs profesijai. Kā pēc skolas sācis strādāt par galdnieku, tā palicis šajā nozarē joprojām. Vispirms strādājis kādā galdniecībā turpat Straupē, bet 2005. gadā pārgājis pie sava tagadējā kolēģa Ingus Ozola par galdniecības vadītāju.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu