Kovids atgriežas • IR.lv

Kovids atgriežas

Ilustrācija — Freepik
Baiba Kļava

Jaunais un īpaši lipīgais omikrona paveids draud ar kārtējo vīrusa vilni, un šoreiz tas sācies jau vasarā

Cilvēces vēsturē lipīgākā infekcija — tā jauno vīrusa paveidu BA.5 raksturo epidemiologs Ņikita Trojanskis. Vīruss sācis uzvaras gājienu, apejot no vakcinācijas un pārslimošanas iegūto imunitāti. Tādēļ, par spīti citkārt mierīgajam vasaras periodam, saslimstība ar Covid-19 pēdējo nedēļu laikā strauji pieaug, arī Latvijā. Inficēšanās kumulatīvais divu nedēļu rādītājs jau pārsniedz 500 inficētos uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju — šāds līmenis iepriekš bija aprīļa vidū.

Veselības ministrija izstrādājusi rīcības plānu trim iespējamiem vīrusa izplatības scenārijiem rudenī un ziemā, un to pagājušajā nedēļā apstiprināja valdība. Tomēr izskatās, ka BA.5 ministrijas plānus apsteigs un līdz rudenim negaidīs. 

Ir skaidro, cik gatavi esam jaunam kovida vilnim.

Piektais omikrons 

Epidemiologs Ņikita Trojanskis jau pavasarī brīdināja, ka jauns vīrusa vilnis varētu Latviju sasniegt tieši vasarā. Pagājušā gada pieredze rādīja, ka deltas varianta vilnis sāka augt jūlijā, sasniedzot maksimumu oktobra beigās un novembrī. Piemēram, Lielbritānija to piedzīvoja vasaras mēnešos, bet mēs — tikai rudenī.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu