Mīties un vīties • IR.lv

Mīties un vīties

Netrūkstoša festivāla sastāvdaļa jau vairākus gadus ir uguns skulptūra. Foto no festivāla arhīva
Marija Leskavniece

Valmiermuižas etnomūzikas festivāls šogad atvēzējas uz divām dienām. Vidzemē viesosies mūziķi no Austrijas, Polijas, Ukrainas, Igaunijas un Madagaskaras

Mērķis ir kļūt par vērienīgāko un daudzveidīgāko etnomūzikas festivālu Latvijā un ar laiku arī Bal­tijā. «Un ceram, ka mūs pamanīs arī Ei­ropā,» saka viena no festivāla rīkotājām Valmiermuižas kultūras biedrības vadītāja Sabīne Vandāne. Lai parādītu pēc iespējas plašāku etnomūzikas panorāmu, festivālam veidota ļoti daudzveidīga programma, kurā interesantu un tīkamu piedāvājumu atradīs ne tikai dažādu paaudžu, bet arī mūzikas stilu mīļotāji. «Katrs no māksliniekiem ir ļoti atšķirīgs,» pārliecinoši saka festivāla rīkotāja.

Skaņu burvji

Festivālu atklās Darja Leleko, mūziķe, kura spēlē Ukrainas tradicionālo instrumentu bandūru. Viņa kopš marta dzīvo Latvijā, kad uz šejieni no Mikolajivas pārcēlās kopā ar abiem saviem bērniem. Sākotnēji šī gada programmā ukraiņu mūziķu nebija, jau pērn tieši ukraiņu grupa Dakh Daughters bija vienas no festivāla nozīmīgākajām viešņām. Taču, reaģējot uz kara situāciju, rasta iespēja papildināt programmu. Turklāt, uzrādot pie ieejas Ukrainas pilsoņa pasi, ikvienam ukrainim apmeklējums būs bez maksas.

Savukārt Klements Randrianantoandro ar skatuves vārdu Kilema ir no Madagaskaras. Mūziķis, kura studija kļuvusi par patvērumu tradicionālajiem stīgu instrumentiem no planētas vistālākajiem nostūriem, Latvijā viesojies jau agrāk. Turklāt viņš savulaik arī ierakstījis skaņdarbu kopā ar dūdu un bungu grupu Auļi.

«Auļi noteikti ir viens no smagsvariem,» saka Sabīne. Festivāla laikā pirmatskaņojumu piedzīvos viņu jaunākā — Jāņu — programma, vienlaikus uz skatuves atrodoties gandrīz 30 māksliniekiem. «To noteikti būs vērts redzēt!»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu