Šrēdera ēna • IR.lv

Šrēdera ēna

3
Gerhards Šrēders (77) un viņa ceturtā dzīvesbiedrene Sjona Šrēdere-Kima (51) pagājušā gada rudenī. Foto — Scanpix
© Der Spiegel

Vācijas nostāja Krievijas un Ukrainas konfliktā rada daudz neskaidrību. Viens no iemesliem ir bijušais kanclers Gerhards Šrēders — šobrīd valdošās sociāldemokrātu partijas smagsvars un Kremļa draugs

Būtu labi aprunāties ar bijušo Vācijas kancleru Gerhardu Šrēderu un uzzināt, kas viņam pašam sakāms par apkārtējo runām. Par neapmierinātību, ko radījis Šrēdera apgalvojums, ka Ukrainai beidzot vajadzētu pārstāt «žvadzināt zobenus». Par vispārējo sašutumu, ko izraisa viņa amati Krievijas uzņēmumos laikā, kad Eiropu apdraud bijušā kanclera draugs, Krievijas prezidents Vladimirs Putins. Vai Šrēders atzīst problēmu? Vai viņam tas rūp?

Taču Šrēders ir inficējies ar koronavīrusu, un viņu nedrīkst traucēt. Simptomi neesot nopietni, tomēr viņam ir vajadzīga atpūta un daudz miega. Bet viņš noteikti zina par apkārt notiekošo un to, ka puse valsts viņu neieredz un pat nicina. Ka viņa partija mēģina distancēties no kādreizējā vadītāja un apspriež iespēju pilnībā pārtraukt attiecības ar viņu.

Taču Šrēdera draugi apgalvo, ka viņš ir visnotaļ mierīgs. Savas karjeras laikā pārdzīvojis vēl daudz spraigākas cīņas. Viņi saka — galvenais ir tas, ka lielākā daļa vāciešu ir vienisprātis ar Šrēderu: šobrīd svarīgs ir vienīgi miers ar Krieviju.

No varoņa — par lāstu

Vācijas Sociāldemokrātiskās partijas (SPD) vēsturē ir bijis daudz lūzumu un šķelšanos. Taču saspringtās attiecības starp Gerhardu Šrēderu, kas bija Vācijas kanclers no 1998. līdz 2005. gadam, un viņa partiju nu jau ir pāraugušas bezprecedenta politiskā drāmā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu