Paukšķošo našķu uznāciens • IR.lv

Paukšķošo našķu uznāciens

Egons Miemis, SIA Snacks and More līdzīpašnieks un vadītājs. Foto — Edmunds Brencis
Mārtiņš Galenieks

Pirms pieciem gadiem divi uzņēmēji sāka eksperimentēt, un viņiem izdevās izgudrot, kā pagatavot popkornu, lai to no latviešiem pasūtītu arī ārzemēs

Mainās laiki, un mainās našķēšanās tikumi, un tagad ir pienācis laikmets popkornam! Ne precīzi šādiem vārdiem, taču atkal un atkal Egons Miemis atgriežas pie šīs domas, vadājot mūs pa sava uzņēmuma Snacks and More ražotni Pārdaugavā. 34 gadus vecais uzņēmējs pēc izglītības ir sociologs un labprāt filozofē par paaudžu maiņu, kas atbrīvojusies no padomju laika šaurās domāšanas un nevēlas vairs ierobežot sevi tikai ar čipsiem, un tādā garā.

«Es domāju, ka jauniem cilvēkiem ir nepieciešama iespēja izvēlēties, brīvība. Popkorns ir kā brīvība,» viņš saka. Taču diez vai tas vien izskaidro viņa straujos panākumus biznesā. Pērn uzņēmumam izdevies gandrīz dubultot apgrozījumu līdz gandrīz vienam miljonam eiro. Un tas ir par spīti pandēmijai, kas samazinājusi pieprasījumu pēc kukurūzas paukšķiem kinoteātros. Turklāt uzņēmumu Egons kopā ar biznesa partneri Jāni Butānu nodibināja tikai 2016. gadā, un pirmo gadu viņi pavadījuši, mācoties gatavot savu produktu un pilnveidojot prasmes, skatoties YouTube.

Uzņēmums Snacks and More produkciju pārdod ne tikai Latvijā. Egona ražotie kukurūzas paukšķi tiek vesti uz kinoteātriem arī Igaunijā, Lietuvā un pat Somijā. Ar zīmolu Pophouse tie, iepakoti krāsainās paciņās, gozējas lielveikalu plauktos ne tikai Baltijā, bet arī Bulgārijā un Lielbritānijā. Ik mēnesi pa furgonam popkorna tiek aizvests uz Dāniju un Zviedriju. Savukārt pēc piedalīšanās izstādē Dubaijā briest darījums Apvienotajos Arābu Emirātos.

Noslēpums karamelē

«Lūk, šo telpu es labprāt nevienam nerādu,» acīmredzot neuzskatīdams mūs ar fotogrāfu par bīstamiem vai pietiekami slīpētiem, lai nočieptu biznesa maģijas noslēpumus, saka Egons, paverot durvis uz gaišu telpu milzīgā bijušās rūpnīcas Straume angārā, kur iemitinājusies viņa ražotne. Tajā atrodas popkorna izgatavošanas robots — iekārta, kurā birst kukurūzas graudi, bet laukā popkorns. Fakts, ka kaut kur pasaulē tiek ražoti speciāli roboti popkorna izgatavošanai, bet Egons tik un tā pamanās savu uztaisīt tik labi, ka pēc tā ir pieprasījums tūkstošiem kilometru attālumā, to visu padara vēl mistiskāku.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu