Ieguldījumi komercīpašumā: vai ir īstais laiks? • IR.lv

Ieguldījumi komercīpašumā: vai ir īstais laiks?

Ilustratīvs foto: Ieva Lūka, LETA
Jānis Bebris

Joprojām daudzi iedzīvotāji kā perspektīvu naudas ieguldīšanas veidu redz investīcijas dzīvojamo ēku projektos, bet peļņu var gūt arī citā nekustamā īpašuma tirgū – komercīpašumos. Lai gan pašlaik daudzi strādā attālināti, veikalu un izklaides vietu darbība ir ierobežota, tendeces liecina, ka ir pamats ieguldīt birojos un noliktavās.

Rūpējas par izvēli un apsaimniekošanu

Komerciālā nekustamā īpašuma attīstīšana vai iegāde parasti prasa lielus līdzekļus. Turklāt komercīpašumam ir nepieciešama pastāvīga apsaimniekošana un pārvaldība. Ērtākais veids, kā ieguldīt šādā īpašumā, ir ar fonda starpniecību, kura pārvaldnieks nodarbojas ar nekustamā īpašuma meklēšanu, atlasi un vēlāk arī ar iegādātā apsaimniekošanu.

Komerciālā nekustamā īpašuma fondi parasti ir fondi, un investīcijām nepieciešama lielāka summa nekā jebkurā citā aktīvu klasē. Minimālais ieguldījums var sasniegt pat vairākus simtus tūkstošu eiro. Tomēr daži fondi Latvijā ir pieejami arī privātiem ieguldītājiem.

Nekustamā īpašuma ieguldījumu fondus (REITs – Real Estate Investment Trust) var tirgot arī pasaules biržās, ļaujot individuāliem ieguldītājiem gūt ienākumus no fonda kapitāla vērtības pieauguma vai dividendēm.

Ieguldījumi komercīpašumā iesācējam var nebūt piemērots un pieejams ieguldījumu veids, tomēr pieredzējušam investoram komercīpašums ir laba iespēja diversificēt savu ieguldījumu portfeli. Tiesa, vērtspapīru tirgū sākoties lielākai lejupslīdei, arī nekustamā īpašuma ieguldījumu fondu cenas, visdrīzāk, sekos kopējai tendencei. Tomēr ir zināma fundamentāla atšķirība komerciālā nekustamā īpašuma un uzņēmuma akciju cenas veidošanas pamatā.

Jauni biroji un veikali

Komerciālā nekustamā īpašuma fondu portfelī visbiežāk atrodas biroju un veikalu ēkas, tirdzniecības centri, kā arī atpūtas un izklaides telpas, piemēram, kinoteātri. Var rasties jautājums, vai šobrīd ir piemērots laiks ieguldīt komercīpašumā, jo pandēmija turpinās un ļoti daudzi strādā no mājām, nevis birojos.

Darbs no mājām kļūst arvien populārāks, bet tajā pašā laikā ļoti aktīvi notiek jaunu biroja telpu būvniecība. Jautājums, kas notiks pēc pandēmijas beigām: vai cilvēki atgriezīsies birojos? Pamatojoties uz pašreizējām prognozēm, tas vairs nenotiks tādā apjomā kā pirms Covid-19, tomēr biroju telpas nepaliks tukšas. Komerciālā nekustamā īpašuma ienesīgums, visticamāk, no tā nedaudz mainīsies, bet pieprasījums joprojām ir, un ļoti daudzi uzņēmumi nespēj nodrošināt kvalitatīvu darbu bez biroja telpām. Uzņēmējiem joprojām rūp, lai darba telpas būtu atbilstoši iekārtotas un ērtas darbiniekiem.

Luminor mazo un vidējo uzņēmumu aptaujas dati liecina, ka uz pilnīgi attālinātu darbu pārgājuši tikai 16% uzņēmumu. Lielākā daļa jeb 52% strādāšanu birojā apvieno ar darbu no mājām, bet ceturtā daļa joprojām darbu turpina tikai ofisos.

Svarīgi pievērst uzmanību, kas ir līdzekļu pārvaldītājs un kāds ir tā portfelis. Ja īpašums atrodas apvidū, kur nav plānota ilgtermiņa attīstība, risks noteikti ir lielāks nekā tad, ja tā būs augstas kvalitātes komercēka ar labu atrašanās vietu.

Diversifikācija nodrošina panākumus

Patlaban līdzās birojiem un komerctelpām fondu portfeļos atrodas arī ar loģistiku saistīti nekustamie īpašumi. Tā kā notiek patērētāju uzvedības maiņa un strauja e-komercijas attīstība, pircēji arvien vairāk pasūta preces un produktus internetā. Tāpēc ar loģistiku saistīto nekustamo īpašumu telpas šobrīd ir ļoti perspektīvas.

Tuvākajā nākotnē fakts, ka fonds dažādo savu portfeli, var kļūt vēl svarīgāks. Ja palūkojas uz pašreizējo fondu saturu, tajos pārsvarā ir biroju telpas un tirdzniecības centri. Tāpēc ir vērts paskatīties, vai tuvākajā nākotnē būs citi segmenti, kas nodrošinās fonda diversifikāciju.

Jānis Bebris ir Luminor investīciju produktu vadītājs.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu