Jānis Kreičmanis, Gada komiķis 2021 • IR.lv

Jānis Kreičmanis, Gada komiķis 2021

Jānis Kreičmanis par Comedy Latvia Gada komiķi 2021 atzīts pirmajā gada joka apbalvošanas ceremonijā Grābeklis. Foto no personīgā arhīva
Marija Leskavniece

Pirmdienas rītā uz Jāņa rokas vēl nav nodzisis špikeris, ko pierakstījis pirms sestdienas uzstāšanās VEF Kultūras pilī. Tur 8. janvārī notika pirmā gada joka apbalvošanas ceremonija Grābeklis. Jānis tajā atzīts par labāko starp apvienības Comedy Latvia komiķiem, bet par gada joka autoru kronēts viņa kolēģis Kalvis Troska. «Beidzot pārspēju Rūdolfu Kugrēnu,» smejas Jānis. Skatītāju balsojumā Kugrēns bijis viņam priekšā, bet iekšējā balsojumā uzvarēja Jānis. Gada komiķi izraudzījās balsojuma kopvērtējumā. Kolēģi izcēla Jāņa izaugsmi pēdējā gada laikā. Balvas saņemšanu kārtīgi nosvinējuši, tāpēc svētdiena bijusi grūtāka. Bet jau pirmdien viņš ir atpakaļ ierindā — Jānis strādā par programmētāju IT uzņēmumā, turklāt pēc mūsu sarunas ieplānojis arī doties pēc balstvakcīnas.

Programmēšana un komiķa darbs rit pa paralēlām sliedēm. Materiāls komēdijai drīzāk rodas starp abām šīm nodarbēm — ikdienā. Joka aizmetnis var būt, piemēram, kāds radinieka vai drauga nejauši pateikts teikums, no kura izaug stāsts. «Tu to paņem un terorizē šo ideju,» saka komiķis. Jāņa tuvākie cilvēki viņa jokos ir bieži viesi un par to neapvainojas. «Māsa drīzāk ir dusmīga, ka nav pieminēta,» viņš saka. Jāņa pirmajā soloizrādē Nav godīgi iekļuvusi pat viņa krievu vecmāmiņa, kura ar savām draudzenēm svinēja dzimšanas dienu.

Vai ir tēmas, par kurām nejoko? Viņa tēma nav politika, arī runājot par veselības jomu, viņš tic zinātnei, nevis viedokļiem, tāpēc par to pārāk bieži uz skatuves jokus neplēš. «Katram ir savs, zinu komiķi, kurš nesmiesies par savu draudzeni. Jo viņa to neļauj,» saka Jānis. Tomēr pašam nav tēmas, par kurām nekad nerunātu. Gluži vienkārši — vissmieklīgāk ir tad, ja joko par to, ko tiešām zini un saproti. «Protams, viss ir pārspīlēts un papušķots,» viņš atzīst. Katrā jokā jāprot atrast arī kaut ko vispārīgu, lai ieinteresētu skatītājus. Jaunajiem Comedy Latvia kolēģiem nereti nākas sastapties ar skarbo patiesību — šaurā draugu lokā zināmi joki par dzeršanas stāstiem citiem reti liekas smieklīgi.

Jānis ar stāvizrādēm sāka nodarboties pirms vairāk nekā pieciem gadiem, piedaloties Comedy Latvia brīvajos mikrofonos. Pirmā uzstāšanās bija laba, otrā — nedaudz sliktāka, trešā — pavisam slikta, viņš smejas. Pieaudzis arī laiks, kas bija nepieciešams, lai saņemtos atkal kāpt uz skatuves. «No sākuma ir super neērti,» viņš pasmejas par sevi. Paiet zināms brīdis, līdz iemācies izmantot mikrofonu, arī kustēties pa skatuvi. Taču, tikai uzstājoties un stāstot jokus, to var apgūt. Lēnām ticis Comedy Latvia pamatsastāvā. Kugrēns uzaicinājis iesildīt viņa skatītājus tūrē. Pirms pandēmijas Jānis pat apsvēris domu par pamatdarba pamešanu, ieguldoties stāvizrādēs par visiem simts. Tomēr šī doma pagaidām atlikta. «Varbūt pēc pieciem gadiem,» viņš nosaka.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu