Sastrēguši • IR.lv

Sastrēguši

Nellija Ločmele

Vienu stundu. Divas. Četras. Sešas! Jā, sešas stundas «ātrās palīdzības» brigādes nesen stāvēja iestrēgušas pie kādas reģiona slimnīcas, gaidot, kamēr atbrīvosies vieta pacientu uzņemšanai. Vai jūs esat ar mieru tā iestrēgt «ātrajā palīdzībā»? Pieredzēt, ka šādu glābšanu avārijas vai insulta gadījumā saņem jūsu tuvinieks? Es neesmu ar mieru.

Taču tāda ir Covid-19 realitāte Latvijā, kad puse sabiedrības nav vakcinēta un vīrusa izplatībai valdība neliek gandrīz nekādus šķēršļus. Sastrēgumi pie slimnīcām radušies jau vairākkārt, intervijā saka NMPD vadītāja Liene Cipule. Eksperti lēš, ka Covid-19 pacientu, kuriem jau tagad trūkst gultasvietu un tās jāatņem citiem sirdzējiem, tuvāko nedēļu laikā kļūs divreiz vairāk. Šo dubultošanos vairs nevar apturēt nekas — ne valdība, ne burvju feja —, cilvēki jau ir inficējušies, un drīz katrs desmitais no viņiem nonāks slimnīcā, daļu pieslēgs skābeklim, daļa nekad vairs neatgriezīsies mājās. Viņi pirms tam būs tālāk inficējuši vēl citus. Vīruss šoruden izplatās straujāk nekā iepriekšējā ziemā, un Katastrofu medicīnas centrs jau sācis apzināt, kādas ir iespējas lūgt starptautisko palīdzību un veidot lauka hospitāļus.

Tikmēr valdībai otrdien nepietika dūšas izlemt, kā vīrusa plosīšanos ierobežot un izmantot varbūt vēl pēdējo brīdi, lai novērstu veselības sistēmas kolapsu. Noklausījās ekspertu brīdinājumus, padiskutēja un nolēma turpināt diskutēt ceturtdien. Premjers aizsteidzās uz lidostu, lai pulcētos ar citiem valstu līderiem ES apspriedē.

Kamēr turpinās sastrēgums galvās — nespēja skaidri domāt un rīkoties —, sastrēgums slimnīcās ir nenovēršams.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu