Undīne Papule, cenšas izbeigt eksperimentus ar dzīvniekiem • IR.lv

Undīne Papule, cenšas izbeigt eksperimentus ar dzīvniekiem

Šobrīd 28 gadus vecā zinātniece Undīne Papule dzīvo un strādā Amsterdamā. Foto no personīgā arhīva
Laura Laķe, speciāli Ir

Latviešu pētniece Undīne Papule strādā, lai aizvietotu līdz šim ierastu vakcīnu izstrādes procesa daļu — eksperimentus ar dzīvniekiem. «Pirms laišanas tirgū jebkuru vakcīnu pārbauda, lai saprastu, vai tā ir efektīva. Bet, lai cik skarbi tas izklausītos, katras zāles pārbauda uz dzīvniekiem, ja nav pieejama laboratoriska alternatīva,» stāsta 28 gadus vecā zinātniece. Undīnes darbs uzņēmumā MSD Animal Health Nīderlandē saistīts tieši ar šādu alternatīvu jeb bioanalītisku metožu izstrādi, kas kvalitatīvi un kvantitatīvi analizē vakcīnu, neizmantojot dzīvniekus. 

Ar šīm metodēm iespējams precīzi noteikt vīrusa klātbūtni un daudzumu vakcīnā. Bet pētniece smej, ka mēģina vīrusu specifiskajā vakcīnā «noķert». Jo mērķis ir laboratorijā bez dzīvnieku iesaistes pārbaudīt, vai vakcīnu partija ir atbilstoša, lai izsauktu gaidāmo imūno atbildi organismā. Proti, vai tā satur pareizu injicējamo devu un atbilst arī citiem parametriem, kas nepieciešami veiksmīgai imunitātes izstrādei. Undīnei tas nozīmē, ka ikdienā nākas daudz lasīt, rakties literatūrā un publikācijās, lai atrastu jaunas pieejas ētiskākai pētniecībai un sekotu līdzi nozares atklājumiem. 

Arī pašlaik pārbaudēs izmantoto dzīvnieku skaits vienmēr ir stingri jāpamato, visus eksperimentus izvērtē ētikas komisija, uzsver Undīne. Tas ir laikietilpīgs un dārgs process. «Taču zinātne vienmēr grib būt labāka, nekā ir. Tādējādi, ja vari darīt kaut ko citu un neizmantot eksperimentos dzīvniekus, tad jādara viss, lai nebūtu pamata to darīt,» skaidro pētniece.

Zinātniece gan atzīst, ka līdz pilnīgai dzīvnieku izslēgšanai no vakcīnu izstrādes procesa pagaidām vēl ir tālu. «Es strādāju pie brīža, kad vakcīna ir izstrādāta un sākas ražošana. Vienā reizē nav iespējams saražot visas vakcīnas līdz pasaules galam, tāpēc tas notiek pēc vajadzības,» paskaidro Undīne. Ikreiz, kad tiek ražotas jaunas partijas, tām atkal no jauna ir jānosaka efektivitāte. «Jo palaist tirgū neefektīvas vakcīnas būtu slikti,» viņa saka.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu