Tā nav telefonsaruna • IR.lv

Tā nav telefonsaruna

Pauls Raudseps

Spiegotņu lietošana raisa bažas, vai vēlēšanas Ungārijā būs brīvas un godīgas

Mobilie telefoni ļoti atvieglo dzīvi — drošības dienestiem. Agrāk, lai izokšķerētu kādu aizdomīgu tipu, bija jāorganizē izsekošana, slepus jāizvieto telpās mikrofoni, neuzkrītoši no attāluma jābildē. Process bija dārgs un laikietilpīgs, rezultāts dažkārt tikai slikti saklausāmas sarunas vai graudainas fotogrāfijas.

Bet tagad katram kabatā ir superstukačs, kurš atrodas mums blakus dienu un nakti. Pareizi «sakārtots», tas var piegādāt dienestiem precīzu informāciju par mūsu atrašanās vietu, ieslēgt kameru intīmos brīžos, noklausīties privātas sarunas un piefiksēt visu īsziņās un citās lietotnēs sūtīto un glabāto informāciju.

Dažs labs varētu nodomāt — kas tur jauns? Vai tad jau agrāk nevarēja noklausīties telefonsarunas? Vai tad Facebook un citi jau tagad neizseko katru manu klikšķi virtuālajā vidē? Turklāt WhatsApp šifrē sarunas un sarakstes, lai nodrošinātu pret noklausīšanos.

Diemžēl novērošanas tehnoloģijas turpina attīstīties un padara telefonā uzkrātās informācijas pasargāšanu no izspiegošanas arvien grūtāku.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu