Baltais pret melno • IR.lv

Baltais pret melno

2
Jūlija Volčoka. Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Aivars Ozoliņš

Ko pašlaik nozīmē būt žurnālistam Baltkrievijā, atklāj žurnāliste un pilsoniskā aktīviste Jūlija Volčoka. Viņa iesaka — lai Eiropas Savienība labāk klusē, nekā pauž «dziļas bažas», tas kaitina

Numurs nedarbojas — teica balss telefonā, kad pagājušonedēļ mēģināju sazvanīt Jūliju Volčoku, lai lūgtu pastāstīt, ko pašlaik nozīmē būt žurnālistam Baltkrievijā. Dienu iepriekš varas iestādes apturēja Baltkrievijas lielākā neatkarīgā medija Tut.by darbību, arestēja 15 darbiniekus, veica kratīšanas medija birojā un žurnālistu mājās. Volčoka šajā medijā divus gadus bija strādājusi par fotoredaktori.

Volčoka vadīs divas festivāla Rīgas Fotomēnesis sarunas tiešsaistē maija beigās un jūnijā. Kad ar festivāla direktora Arņa Balčus starpniecību sazinājāmies bez telefona un 21. maijā runājām tiešsaistē, viņa paskaidroja, ka tālruni parasti tur izslēgtu, bet saziņai, tāpat kā ļoti daudzi citi Baltkrievijā, izmanto ziņapmaiņas programmu Telegram. Viņas kolēģi Taņu Kapitonovu, kura strādāja Polijā bāzētajai Belsat televīzijai, drošībnieki iepriekšējā nedēļā arestēja dienu pēc tam, kad viņa bija apmeklējusi protesta akciju, tātad acīmredzot bija izsekojuši viņas telefonu.

Situācija strauji kļūst sliktāka. Nākamajā dienā pēc mūsu sarunas varas pārstāvji ielauzās Belsat TV studijā Minskā un aizturēja sešus darbiniekus. Vēl pēc dienas, 23. maijā, sagrāba Ryanair lidmašīnu un arestēja Telegram kanāla Nexta bijušo galveno redaktoru Ramanu Prataseviču, kuru apsūdz terorismā, kā diktators Lukašenko raksturo opozīcijas darbību.

Pavaicāju Volčokai, vai mūsu saruna un viņas piedalīšanās Rīgas Fotomēnesī nav viņai bīstama. «Tā ir katra cilvēka paša izvēle, un man tas ir mazākais, ko pašlaik varu izdarīt — vienkārši izstāstīt informāciju.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu