Konstantīns Koļesņikovs, rekordlielas zivs izvilcējs • IR.lv

Konstantīns Koļesņikovs, rekordlielas zivs izvilcējs

Apmēram desmit gadus Konstantīns Koļesņikovs piedalījās makšķerēšanas sacensībās Latvijā un Baltijā un ir īsts lašu ķeršanas čempions. Taču tagad zivis makšķerē atpūtai un savam priekam. Foto no privātā arhīva
Alise Zita Zeidaka

Pēc sešu minūšu cīņas pieredzējušais makšķernieks 30. martā no Salacas izvilka milzi — 88 cm garu, 6,38 kg smagu taimiņa tēviņu. Pēc nosvēršanas, nomērīšanas un iemūžināšanas fotogrāfijā zivs atgriezusies upē, bet ziņa par brango lomu iesniegta Latvijas Makšķerēšanas sporta federācijā, lai pretendētu uz rekorda statusu. Iepriekšējais rekordlielais taimiņš, ko mēdz dēvēt arī par jūras foreli, noķerts pērn Ventā un svēra 6,155 kg. Oficiālu rekorda apstiprinājumu Konstantīns Koļesņikovs vēl gaida, taču daudz nebēdā, ja tomēr to neatzīs par smagāko lomu, — galvenais, ka viņš sasniedzis savu rekordu!

Tas bija pārsteigums — ap šo laiku taimiņu tēviņi Latvijas upēs sastopami reti. Pēc nārsta rudens nogalē tie dodas uz jūru. Šis aizkavējies eksemplārs nav nekāds slimnieks vai vārgulis — makšķernieks uzteic labo fizisko formu un pieļauj, ka zivs ir cienījamā vecumā. Taimiņš pretojās godam, un tikt ar to galā Konstantīnam palīdzēja māceklis Mihails Kokļins. Lielas zivis viņus nebiedē — katrā makšķerēšanas reizē izceļ 1—5 vairākus kilogramus smagus ūdensiemītniekus. Taču, saprotot, ka šis ir īpaši liels, abi sāka uztraukties, vai loms neizslīdēs no rokām. «Zivi savaldījām, pateicoties abu saskaņotajai rīcībai un pieredzei.»

Mihails nav vienīgais pieredzējušā makšķernieka māceklis. Konstantīnam pat ir savs YouTube kanāls, kuram seko vairāk nekā 3700 cilvēku. Tur viņš dalās savā makšķerēšanas pieredzē un padomos. 

Interesi par makšķerēšanu Konstantīnā agros puikas gados atmodināja tēvs. Bērnību aizvadījis Ukrainā, Dņepras upes krastā, un nereti visus pagalma zēnus vecāki varēja atrast pie upes makšķerējam. Bērnības aizraušanās saglabājusies visu mūžu. Katru nedēļu Konstantīns vienatnē vai kopā ar kādu draugu vai mācekli dodas makšķerēt. Ziemā makšķerē tikai no krasta, bet pārējos gadalaikos sēžas arī laivā. Viss atkarīgs no tā, ko vēlas izvilkt un kādā tehnikā. Piemēram, ja grib nomakšķerēt lašu dzimtas zivi, Salaca esot īstā vieta. «Tā ir vienīgā upe, kur šīs brīnišķīgās zivis var sastapt tik lielā daudzumā.» Tomēr jāievēro īpaši noteikumi. Piemēram, rekordlielo lomu nemaz nedrīkstētu paturēt, jo noteikumi paredz, ka tik brangas zivis ir jāatlaiž. Konstantīnam ir lašu makšķerēšanas licence Salacā, un katru gadu viņš no upes izvelk daudzus lašus.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu