Jānis Kronbergs, BeeKing radītājs • IR.lv

Jānis Kronbergs, BeeKing radītājs

Alise Zita Zeidaka

Biškopis Jānis Kronbergs todien dravā sazvanījās ar paziņu. Beidzis sarunu, atgriezās pie bitēm un klades, kurā pieraksta visu par savām gandrīz 80 saimēm. «Nodomāju — kaut kas te nav kārtībā! Rokā viedtālrunis, bet joprojām veicu pierakstus papīra kladītē.» Papētījis, vai ir izgudrotas biškopības lietotnes, viņš secināja — ir, taču tās vairāk atgādina sarežģītu grāmatvedības uzskaites programmu.

Aprunājies ar citiem biškopjiem, Jānis saprata — jāmēģina radīt savu risinājumu. Palīdzēja ne tikai paša deviņus gadus ilgā pieredze dravniecībā Siguldas apkaimē, bet arī maizes darbā gūtās prasmes — Jāņa nodarbošanās saistīta ar uzņēmumu digitalizāciju. Kopā ar domubiedriem viņš izveidoja BeeKing — dravas pierakstu lietotni, kas martā iekļuva Eiropas Lauku iedvesmas balvas nominācijas Digitālā nākotne laukos labāko piecniekā. Lietotni izmanto jau vairāk nekā tūkstotis mazu un lielu bišu saimniecību. 

«Cienot un saglabājot gadsimtiem senās biškopības tradīcijas, apvienojam tās ar tehnoloģiju iespējām,» saka Jānis. Pieraksti BeeKing veicami trijos veidos. Pirmkārt, dravnieks tos var veikt manuāli. Lietotnē virtuāli izvietoti stropi, un var veidot katras saimes «vizītkarti», ieplānot darāmos darbus, par kuriem atgādina rimbulītis pie konkrētā stropa, un ar sārtu toni atzīmēt tos stropus, kuriem ir problēmas. «Visa saimniecība uz delnas!» Turklāt atšķirībā no papīra klades, kas var pazust vai samirkt, BeeKing fiksētais vienmēr paliek digitālajā mākonī. 

Tomēr bitenieka delnas ne vienmēr ir tīras, lai ar lipīgu pirkstu neapķepinātu viedtālruņa ekrānu. Tāpēc pieraksti veicami arī ar balsi. Atliek tikai pateikt «okay BeeKing», atskan pīkstiens, un lietotne sāk ierakstīt biškopja sakāmo un pati to pārvērš rakstiskā tekstā. Turklāt BeeKing «runā» ne tikai latviešu, bet arī angļu, vācu un zviedru valodā. Trešais pierakstu veids ir telefona pietuvināšana stropa marķieriem, piemēram, numuram pie stropa, kurā iestrādāts čips. «Ja, apmeklējot dravu, vēlos darīt vienu un to pašu darbību, piemēram, bišu barošanu, ar vairākām saimēm, tad, pietuvinot tālruni, varu «atķeksēt», ka tas ir izdarīts!»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu