Klusā sensācija • IR.lv

Klusā sensācija

Seriāla galvenie varoņi — rabīns Šulems Štisels (Dovale Glikmans) ar dēlu Akivu (Mikaels Aloni). Publicitātes foto
Kristīne Simsone

Kā televīzijas seriāls Shtisel iekaroja pasauli

Vēlme ielūkoties tur, kur svešinieka acij to neklātos darīt, ir bijusi daudzu filmu virzītājspēks. Nereti zem pētošā skatiena pakļūst sabiedrības grupas, kuru ikdienu regulē strikti reliģiski nosacījumi. Pērn pēc Netflix miniseriāla Neortodoksālā (Unorthodox) popkultūras intereses uzplūdus piedzīvoja ortodoksālo jūdaistu kopiena. Rakstnieces Deboras Feldmanes autobiogrāfijā balstītais stāsts par jaunas sievietes aizbēgšanu no Viljamsburgas (Ņujorkā) hasīdu kopienas dziļi ticīgo ebreju sabiedrību portretēja neglaimojošā gaismā. 

Turpat Netflix bija skatāma arī 2017. gadā veidota dokumentālā filma Viens no mums (One of Us), kas stāstīja par organizāciju, kas palīdz ebrejiem, kuri vēlas sākt jaunu dzīvi ārpus kopienas. Arī šī darba noskaņa bija visai drūma, salīdzinot hasīdu «ģimenes» pamešanu ar izraušanos no mafijas stingrā skāviena. Lai arī abos kinodarbos noteikti ir daļa patiesības, tos nedrīkst uztvert kā akurātus hasīdu dzīves portretējumus, it īpaši Neortodoksālo. 

Lai vai kā, pēc abu šo darbu noskatīšanās algoritmi straumēšanas platformās izskaitļo, ka jūs acīmredzot interesē ar hasīdiem saistītas tēmas, un piedāvā citu seriālu — Izraēlas televīzijas kanāla Yes Oh producēto Shtisel, kas arī aplūko ortodoksālo jūdaistu ikdienu. Shtisel jeb latviski Štiseli ir galveno varoņu — haredi (burtiski «tie, kas dreb Dieva priekšā») ebreju — dzimtas uzvārds, un 2013. gadā veidotais, ivritā un jidišā skanošais seriāls seko līdzi četru šīs ģimenes paaudžu gaitām. 

Kā vienojošais elements ir galvenais varonis rabīns Šulems Štisels (Dovale Glikmans) — kategorisks, reizēm savā manipulatīvismā neticami radošs un ēdiena savaldzināts vecs vīrs. Seriāla uzmanība pamīšus pievēršas viņa bērniem: pastarītim un mīlestībā neveiksmīgajam Akivam (Mikaels Aloni), klusi spēcīgajai Giti (Neta Riskina), kura nespēj piedot vīra sānsoli, un īpaši centīgajam vecākajam dēlam Cvi-Arjem (Sarels Pitermans), kam sabiedrībā patīk dižoties par ģimenes galvu, lai arī mājās pēdējais vārds pieder viņa sievai. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu