Regīnas ezers • IR.lv

Regīnas ezers

Anda Buševica, Latvijas Radio žurnāliste

Grāmata Regīna Ezera. Re: pašreizējā kultūras bezvējā valdzina ar plašumu, kurā saplūst neskaitāmu iedvesmu straumes

Literatūras un filozofijas žurnāla Punctum rīkotie literatūras festivāli pierāda, ka laba literatūra vai nu ir, vai nav. Un tas nav atkarīgs no ideoloģiju maiņas vai autoru veiksmes tikt pie šķirkļa interneta meklēšanas rīkos. Šādu festivālu gan pagaidām nav bijis daudz, tie notiek kopš 2017. gada, Montas Kromas simtgadei veltītais izpelnījās Latvijas Literatūras gada balvas 2020 žūrijas speciālbalvu, bet pirms gada Regīnai Ezerai iecerētais pandēmijas dēļ pārcelts uz šā gada maiju.

Ar vērienu

Kā aizkavētā un gaidāmā festivāla vēstnese iznākusi īsprozas parafrāžu grāmata Regīna Ezera. Re:. Šī grāmata ir ne tikai 12 par Regīnu Ezeru domāt uzaicinātu autoru stāstu kopkrājums, tai ir festivāla vēriens. Te ir pilna Regīnas Ezeras darbu bibliogrāfija, tajā skaitā svešvalodās, Margeritas Karbonaro pēcvārds viņas tulkotā romāna Aka izdevumam itāļu valodā. Tulkotāja, iepazīstinot itāļu lasītājus ar romānu Aka, sajauc latviešu lasītājam labi zināmo lietu kārtību: viņa norāda uz Ezeras vēstulēs Gunāram Priedem izdzīvotu, neatbildētu mīlestību kā romāna tapšanas atslēgu. Latviski lasošais par šīm vēstulēm un to saturu uzzināja 31 gadu pēc romāna iznākšanas, kad 2003. gadā, jau pēc Ezeras nāves, iznāca viņas meitas Aijas Vālodzes sakārtota grāmata Pār izdegušiem laukiem skrien mans sapnis. 

Vizuālu pārdzīvojumu sniedz arī Alekseja Muraško izcilais grāmatas dizains, tā noformējumā izmantots Ulda Veisa foto, kurā 1985. gada 7. maijā Regīna Ezera baltā kleitā pozē pie savu nodegušo Briežu māju drupām. Baltā kleitā uz drupām — tēls, kas atkārtojas arī Regīnas Ezeras darbos. Savukārt literatūrzinātnieks Guntis Berelis grāmatā Regīna Ezera. Re: publiskojis 1998.—1999. gadā notikušu saraksti, kad cienījamā rakstniece bija izdomājusi, ka Berelis būtu īstais, kurš varētu par viņu uzrakstīt monogrāfiju. Pirmajā personā rakstītās literatūrvēstures cienīgs ir arī Bereļa raksts par Regīnu Ezeru, lai gan kopā ar vēstulēm tas rada tik dramatisku efektu, ka gribētos to pārlikt no pētnieciskās sadaļas uz literāro.

Pasūtījums attaisnojas 

Parafrāžu sadaļā neizprotama, lai arī daudzējādā ziņā interesanta, likās projekta vadītājas Elvīras Blomas veiktā autoru izvēle. Uzaicināto vidū ir gan literatūrā tikko ienākušie, gan reti rakstošie, gan rakstnieki ar vārdu, un svaru kategoriju atšķirības ir jūtamas. Lai gan — rakstnieku provocēšana un darbu pasūtīšana reizēm nes pārsteidzošus augļus. Pateicoties kopkrājumam, pirmo reizi lasu Lauras Feldbergas stāstu. Bērnu literatūras žanrā iepazītā Maira Dobele nepieviļ arī šoreiz un saraudina līdz gaišām asarām. Daces Vīgantes stāsti turpina Regīnas Ezeras iedibināto neatkarīgi no šī krājuma. Lasot Osvaldu Zebri, Rvīnu Vardi, līdz galam nav skaidrs kāds viņu stāstiem sakars ar Regīnu Ezeru, reizēm gribas pat jautāt — kas šo krājumu satur kopā? Bet tie ir labi stāsti, un ievadā krājuma redaktore Ieva Melgalve paralēles ar Regīnu Ezeru katram autoram ir sameklējusi. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu