Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

Krievijas prezidents Vladimirs Putins pērn sankcionējis īpašas operācijas, lai ASV prezidenta vēlēšanās palīdzētu Donaldam Trampam un nomelnotu viņa konkurentu Džo Baidenu, teikts publiskotajā ASV izlūkdienesta ziņojumā. Tagad Baidens izteicies, ka Putinam par iejaukšanos ASV vēlēšanās nāksies samaksāt. Savukārt Krievija ziņojumu uzskata par nepatiesu un uz konsultācijām atsauca savu vēstnieku ASV. Attēlā: Putins 21. martā pusdieno Sibīrijā kopā ar aizsardzības ministru Sergeju Šoigu. Foto — Scanpix


Pēc papildu pētījumiem, ko pieprasīja ASV zāļu uzraudzības pārvalde, farmācijas kompānijas AstraZeneca izstrādātā Covid-19 vakcīna uzrādījusi 79% efektivitāti pret saslimšanu un nodrošina 100% aizsardzību pret smagu saslimšanu un hospitalizāciju, ziņo uzņēmums. Līdz šim tika uzskatīts, ka šīs vakcīnas efektivitāte ir mazliet zemāka, taču pati AstraZeneca jau agrāk bija atzinusi, ka pirmajos klīniskajos pētījumos tika pieļautas atsevišķas tehniskas kļūmes. Jaunajā klīniskajā pētījumā, kurā bija iesaistīti 30 tūkstoši brīvprātīgu amerikāņu, arī neesot novērotas problēmas ar trombu veidošanos, par kuru jau vairākas nedēļas satraucas daudzas valstis Eiropā.

Lai arī Eiropas Zāļu aģentūra pagājušajā nedēļā ieteica ES valstīm turpināt AstraZeneca ražotās vakcīnas izmantošanu, Zviedrija, Dānija un Norvēģija paziņoja, ka nesteigsies atsākt vakcinēšanu pret Covid-19 ar AstraZeneca vakcīnu, jo nepieciešams ilgāks laiks drošuma izvērtēšanai. Vismaz nedēļu no AstraZeneca vakcīnas lietošanas atturēsies arī Somijā. Pasaules Veselības organizācija oficiāli rekomendēja lietošanai arī kompānijas Johnson & Johnson izstrādāto vakcīnu.

ES ārlietu ministri pirmdien noteica sankcijas pret četrām Ķīnas amatpersonām un vienu valdības kontrolētu organizāciju, kas piedalās Pekinas represijās pret uiguru minoritāti. Sankcijas pret Ķīnu vērsa arī Lielbritānija, ASV un Kanāda. Ķīna vēlāk atbildēja, «melnajā sarakstā» iekļaujot desmit ES pilsoņus un četras iestādes par rupju iejaukšanos Ķīnas iekšējās lietās. Kopumā ES sankciju sarakstā par cilvēktiesību pārkāpumiem pirmdien iekļāva 11 personas un četras organizācijas ne tikai no Ķīnas, bet arī no Krievijas un citām valstīm.

Tūkstošiem cilvēku sestdien izgāja ielās Stambulā un arī citās Turcijas pilsētās, lai protestētu pret valsts lēmumu izstāties no Stambulas konvencijas par vardarbības pret sievietēm ģimenē novēršanu un apkarošanu. Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans sestdien izdeva rīkojumu atcelt konvencijas ratificēšanu. Svētdien Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena aicināja Ankaru parakstīt vienošanos.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu