Ieraksti paliks • IR.lv

Ieraksti paliks

Gunda Miķelsone, mūzikas aprakstniece

Nacionālais ierakstu nams Skani izdevis Andra Dzenīša mūzikas izlasi

Svinot Latvijas Radio 3 Klasika 25 gadu jubileju, Nacionālais ierakstu nams Skani izdevis 25 digitālu albumu sēriju, kurā apkopoti Radio vēsturiskie ieskaņojumi laikposmā no 1963. līdz 2018. gadam. Sērijā izvēlētie Latvijas komponisti pārstāv dažādas paaudzes un stilistiskos apvāršņus, tāpēc koncepcija, ko veidojušas Latvijas Radio 3 Klasika mūzikas ierakstu producentes Ilze Medne un Māra Šuba, spēs apmierināt visdažādākās gaumes. 25 ierakstu vidū ir arī Andra Dzenīša mūzikas izlase.

Spēle ar kontrastiem

Pirmās tvarta minūtes ar mežonīgu spēku mani aiz matiem ierauj tumšā un ķēpīgā masā. Tas ir Pigeon Post (Baložu pasts, 2007) jauktajam korim, flautai, akordeonam un divām koklēm ar amerikāņu dzejnieces un sociālo reformu aktīvistes Katarīnas Lī Beitsas (Katharine Lee Bates) vārdiem. Andra Dzenīša kora opusi man vienmēr ir šķituši apbrīnas vērti, un tieši šādai mūzikai nav labāku interpretu par Latvijas Radio kori. 

Kora basu rēcieni liek uzmesties zosādai, bet sastingusī agresija kaut kādā ziņā atgādina Pēteri Vasku un viņa Liteni, līdz viss koris vienojas gandrīz vai dedzinošā kopskaņā, izkliedzot vārdu war (karš), kas liek pasmaidīt par autora spēju ironizēt par pasauli un laiku, kurā dzīvojam. Turpat ansamblis Altera Veritas eleganti žonglē ar flautas, akordeona un kokles spēles tehniku arsenālu, un grūti iedomāties, ko izjuta mūziķi pēc 2008. gada ieraksta Latvijas Radio 1. studijā, kad tapa šis ieraksts. 

Pigeon Post dinamikai uzreiz gribas pretstatīt Let It Be Forgotten (2007) jauktajam korim ar amerikāņu liriskās dzejnieces un dzīves skaistuma apcerētājas Sāras Tīsdeilas (Sara Teasdale) vārdiem, jo abi šie opusi ieguva Lielās mūzikas balvas 2008 nomināciju kategorijā «Gada jaundarbs». Pretēji Pigeon Post gandrīz izgaršojamam naidam te dominē absolūta statika. Šveices Alpos tapušais Dzenīša kordarbs atstāj ko vairāk par emocionālu nospiedumu, tā ir gluži fiziska reakcija — retināts gaiss un vientulības sajūta. Un te jau sāku apjaust, ka albuma apkopotā Andra Dzenīša klasiski nekinematogrāfiskā mūzika pārāk labi darbina manu iztēli un ielaužas psihes dzīlēs.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu