Dzimšanas un nāves stāsts • IR.lv

Dzimšanas un nāves stāsts

Vilis Kasims

Sandro Veronēzi romāns Kolibri ved lasītāju cauri ciešanām un pretī gaismai

Kolibri ir galvenā varoņa Marko Karreras bērnības iesauka. Savulaik pielipusi par viņa sīko augumu, dzīves gaitā tā pieņem arī citu nozīmi. «Tu esi kolibri tāpēc, ka visu savu enerģiju ieguldi pūliņos palikt uz vietas,» dzīves beigu cēlienā Marko raksta mūža mīlestība Luīza. Kādā agrākā vēstulē viņa arī ieminas, ka acteku mitoloģijā pārvēršanās par kolibri ir bijusi augstākā pēcnāves dāvana, atvēlēta cīņā kritušiem karotājiem un dievu upuriem. Taču Marko par kolibri kļūst jau dzīves laikā, galvenokārt «pateicoties» ciešanām.

Gadu gaitā viņš zaudē gandrīz visus sev tuvos cilvēkus — daži mirst lielākoties traģiskā nāvē, savukārt citi vienkārši neaizsniedzami attālinās. Katrs no šiem zaudējumiem sašaurina Marko pasauli, līdz viņš tajā paliek gandrīz viens. Un tad patiešām nākas pielikt visus spēkus, lai paliktu uz vietas, nepazūdot bezgalīgajā tumsā. Taču tieši šie centieni un pārdzīvojumi dara viņu skaistu, starp rindām saka autors, tā atklājot arī savu versiju mīklai, kāpēc acteki tik augstu vērtējuši iespēju pēc nāves tapt par kolibri.

Tiesa, romānā notikumi cits citam tik gludi neseko. Kolibri brīvi lidinās pa laikiem, Marko bērnības stāstam mijoties ar elektronisku un fizisku saraksti, kā arī viņa dzīves lielajiem satricinājumiem. Tas romānu dara mazliet līdzīgu puzlei, kur kopainu iespējams ieraudzīt tikai pēc grāmatas beigām, kad lasītājs beidzot var pakāpties soli malā un pacensties saprast Marko dzīves likumsakarības. Šāda pieeja, iespējams, apgrūtina iegrimšanu stāstā un tātad arī tā emocionālo ietekmi, taču vienlaikus neļauj būt tikai pasīviem notikumu vērotājiem, it kā padarot mūs par Kolibri un Marko Karreras līdzgājējiem.

Līdzīga pieeja stāsta veidošanā ir bijusi arī abos pazīstamākajos Veronēzi darbos — Rāmais haoss un XY (tie iepriekšējā desmitgadē ir izdoti arī latviski). Atkārtojas arī tēmas, un pat Kolibri tēlos var redzēt agrāko grāmatu varoņu atspulgus. Tāpēc, lai gan cilvēku spēja tikt galā ar negaidītiem likteņa triecieniem ir neizsmeļama tēma, šis jaunais romāns interesantāks varētu būt autora pirmreizējiem lasītājiem vai viņa domubiedriem. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu