Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

Polijā tūkstošiem cilvēku izgāja protestēt ielās pagājušās nedēļas trešdienas vakarā, kad stājās spēkā abortu faktiski pilnīgs aizliegums. Protesti notika ne tikai galvaspilsētā Varšavā, bet arī Katovicē, Lodzā, Vroclavā un Ščecinā. Foto — Scanpix

Vairāk nekā 100 Krievijas pilsētās svētdien notika otrā protesta akcija pret opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija aizturēšanu. Tajā piedalījās tūkstošiem cilvēku, policija aizturēja vairāk nekā 5500, arī Navaļnija sievu Jūliju un opozīcijas deputātu Iļju Jašinu. Policija pret demonstrantiem rīkojās brutāli, ticis izmantots arī elektrošoks. Pasaules valstis, to skaitā Baltijas valstis nosodīja pārmērīgu spēka lietošanu pret demonstrantiem. Otrdien Maskavas tiesa skatīja prasību Navaļnijam piespiesto nosacīto sodu Yves Rocher līdzekļu izlaupīšanas lietā mainīt pret reālu cietumsodu.

Eiropas Cilvēktiesību tiesa pagājušajā nedēļā atzina Krievijas vainu cilvēktiesību pārkāpumos pēc iebrukuma Gruzijā 2008. gadā. Piecu dienu karš beidzās ar Krievijas karaspēka izvietošanu Abhāzijas un Dienvidosetijas reģionos, kurus Maskava atzina par neatkarīgām valstīm. Tiesa norādīja, ka Krievija liegusi cilvēkiem atgriezties mājās un ir vainīga arī spīdzināšanā. 

Eiropas Komisija (EK) piektdien apstiprināja izmantošanai Eiropas Savienībā kompānijas AstraZeneca vakcīnu pret Covid-19. Šī ir trešā ES apstiprinātā vakcīna. Pēc AstraZeneca paziņojuma, ka nespēs piegādāt ES visus gada pirmajā ceturksnī solītos 400 miljonus vakcīnas devu, EK piektdien noteica, ka ražotājiem ir jāsaņem atļauja izvest vakcīnas no ES. Pirmdien AstraZeneca solīja līdz marta beigām piegādāt 40 miljonus vakcīnas devu. Tas ir par deviņiem miljoniem vairāk, nekā ES solīts pagājušajā nedēļā, bet tikai puse no līgumā paredzētā. Latvija februārī kopumā varētu saņemt 72 800 AstraZeneca vakcīnas devu un vēl 21 600 Moderna vakcīnas devu.

No sestdienas Vācija ierobežoja ieceļošanu no valstīm, kurās izplatās koronavīrusa mutācijas, — Lielbritānijas, Īrijas, Brazīlijas, Portugāles un Dienvidāfrikas. Savukārt Francija ļaus valstī ieceļot tikai no ES, turklāt jāuzrāda negatīvs Covid-19 tests.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu